Головна Новини Світ ЄС Тріо Шольц, Макрон і Драгі вже у Києві: яка мета їхнього візиту – до чого можуть схиляти Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Тріо Шольц, Макрон і Драгі вже у Києві: яка мета їхнього візиту – до чого можуть схиляти Зеленського

Президента Володимира Зеленського може очікувати непроста розмова з європейським тріо Шольцем, Макроном та Драгі

16 червня 2022, 10:22
Поділіться публікацією:

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі вперше після відкритого російського вторгнення (з 24 лютого 2022-го) прибули до України. Чого очікувати від цього візиту? Чи є ймовірність, що після нього та після не самого проривного Рамштайну-3 – Україну почнуть схиляти до переговорів із Росією? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Тріо Шольц, Макрон і Драгі вже у Києві: яка мета їхнього візиту – до чого можуть схиляти Зеленського

Шольц, Макрон та Драгі. Фото: з відкритих джерел

Візит Шольца, Макрона та Драгі – термінове рішення, якийсь форс-мажор

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова припускає, що візит континентальної трійки може мати певну варіативність.

"Ясності буде трохи пізніше, після завершення всіх зустрічей, переговорів і самітів. Адже після Рамштайну-3 (зустріч голів міноборони понад 40 країн, які допомагають Україні у протидії російській агресії, відбулася 15 червня у Брюсселі) на нас очікують цього місяця ще саміти ЄС, НАТО та Великої сімки (G7)", – нагадує аналітик.

Нинішній візит лідерів Німеччини, Франції та Італії поки що явно не ультиматум, вважає Олександра Решмеділова.

"Якби ще приїхали британський прем'єр Джонсон із американським президентом Байденом – тоді виглядало б, що є на руках уже якесь рішення. А Шольц, Макрон і Драгі знаходяться поки що в процесі прийняття рішення. Хоч цей візит – термінове рішення, якийсь форс-мажор. Їх підштовхує енергетика, економіка, продовольча безпека, бензин, зерно та інші актуальні питання. Втрати, прибуток та інтереси змушують європейських лідерів бути рішучішими", – пояснює аналітик.

Олександра Решмеділова акцентує, що Макрон перебуває в очікуванні другого туру парламентських виборів (19 червня) та нового прем'єра. Це обмежує його маневреність.

"Шольц і Драга теж мають свої внутрішні складнощі. Тому цей візит варто сприймати не як візит-результат, а як візит – проміжний щабель", – резюмує експерт.

Мета візиту європейських лідерів – спроба переконати українського президента, що "поганий мир кращий за хорошу війну"

На думку професора кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолога Ганни Малкіної, від візиту прем'єра Італії, президента Франції та канцлера Німеччини навряд чи можна чекати на якийсь прорив.

"Більш того, – продовжує вона, – є побоювання, що вони приїхали до Києва з намірами тиску на президента України, загорнутими в обгортку миротворчої місії, ціна якої – територіальні поступки та припинення війни за будь-яку ціну. Стара Європа, пов'язана з Росією багаторічними економічними проектами, опинилася в дуже незручному становищі. З одного боку, війна, що несподівано затяглася, в Україні обернулася внутрішніми соціально-економічними проблемами в Європі. Зростання цін, інфляція та міграційна криза все виразніше викликають невдоволення у європейського населення. Електоральних балів правлячим партіям та лідерам це не додає. З іншого боку, перерозподіл сфер впливу в Євросоюзі, що почався, складається не на користь Франції, Німеччини та Італії".

Тому, пояснює політолог, лідери цих країн вкрай зацікавлені у збереженні статус-кво, заморожуванні конфлікту в Україні та поступовому відновленні відносин із РФ.

"От не вигідна їм перемога України. І сильна Україна у європейській конфігурації їм також не потрібна, – вважає Ганна Малкіна. – Тому мета візиту – не подальша військова допомога Україні, не допомога у вирішенні гуманітарних питань, не вивіз зерна, а спроба переконати українського президента, що "поганий мир кращий за хорошу війну". Чи піде на це президент Зеленський? Думаю, на цьому етапі ні. Сьогодні позиція України хоч і не така сильна, як хотілося б, але аргументів на користь продовження колективного тиску на країну-агресора, яка порушила всю систему колективної безпеки, є достатньою".

Якщо Україна хоче допомоги, то має бути вимогливою, але не ображати партнерів

Політичний експерт Павло Нусс вважає, що під час візиту європейских лідерів до Києва мова піде про воєнну допомогу Україні у боротьбі з російською агресією.

"Зараз важливо зменшити рівень критики країн Європи, яка останнім часом стала особливо популярною серед представників української влади. Та ж Німеччина змінила свої погляди і вже розпочала надання важких озброєнь – це бажання потрібно підтримати, а не погасити. Якщо Україна хоче допомоги, то має бути вимогливою, але не ображати партнерів.  Не треба зміщувати провини – у цій війні винен Володимир Путін, але аж ніяк не Олаф Шольц. Більше того Німеччина, відмовившись від російської нафти та газу, пішла на суттєві збитки для кожної сім’ї та для економіки країни", — зазначив експерт. 

Читайте також на порталі "Коментарі" — Арахамія розповів, чи є сенс Україні повертатися за стіл переговорів із РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини