Головна Новини Світ ЄС Трійка країн ЄС, які значно наростили імпорт російського газу
commentss НОВИНИ Всі новини

Трійка країн ЄС, які значно наростили імпорт російського газу

Іспанія, Бельгія та Франція значно наростили імпорт російського зрідженого газу - звіт

31 жовтня 2023, 13:10 comments4323
Поділіться публікацією:

З січня по вересень 2023 року Європа імпортувала приблизно стільки ж російського зрідженого природного газу (ЗПГ), скільки за аналогічний період минулого року. Найбільше перевершили у цій справі такі країни, як Іспанія, Бельгія та Франція. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у звіті Інституту економіки енергетики та фінансового аналізу (IEEFA).

Трійка країн ЄС, які значно наростили імпорт російського газу

Імпорт зрідженого природного газу (ЗПГ)

Зазначається, Іспанія та Бельгія подвоїли імпорт ЗПГ із Росії за цей період порівняно з аналогічним періодом минулого року, тоді як у Франції імпорт російського ЗПГ зріс на 40%.

Приблизно 27% СПГ, що імпортується Іспанією, за цей період надійшло з Росії, а Бельгія ще більше покладалася на Росію, отримавши 37% свого ЗПГ. Франція, зі свого боку, отримувала 15 відсотків свого ЗПГ із Росії.

Після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року ЄС пообіцяв скоротити залежність від російського викопного палива, але швидко зіткнувся із занепокоєнням, що він замінює одну форму забруднення іншою.

Нові дані показують, що європейські країни продовжують розширювати інфраструктуру ЗПГ, навіть попри те, що попит на ЗПГ та газ, як очікується, знизиться.

Європа збільшила свої потужності щодо прийому ЗПГ: з початку 2022 року введено в експлуатацію шість нових ЗПГ-терміналів.

А плани щодо нових регазифікаційних ЗПГ-терміналів мають довести європейські потужності з прийому ЗПГ до 406 млрд кубометрів.

Однак, за прогнозами інституту, попит на ЗПГ не перевищить 150 млрд. кубометрів у 2030 році, що свідчить про потенційний профіцит.

"Зниження попиту на газ ставить під сумнів тезу про те, що Європі потрібно більше ЗПГ-інфраструктури для досягнення цілей енергетичної безпеки. Дані показують, що це не так", — сказала Ана Марія Яллер-Макаревич, енергетичний аналітик IEEFA.

"Країни Європи ризикують обміняти залежність від російських трубопроводів на надмірну систему ЗПГ, яка ще більше піддає континент волатильності цін", — додала вона.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://euobserver.com/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини