Головна Новини Світ ЄС У ЄС відповіли – чи підтримають мирний план Африки щодо України
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЄС відповіли – чи підтримають мирний план Африки щодо України

У ЄС заявили, що не підтримуватимуть африканську мирну ініціативу щодо України

16 червня 2023, 16:30
Поділіться публікацією:

Європейський Союз не готовий підтримувати африканську мирну ініціативу щодо України, адже вона може передбачати заморожування війни, а не її припинення. Як передає видання "Коментарі", про це заявив голова зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

У ЄС відповіли – чи підтримають мирний план Африки щодо України

Європейський Союз. Фото з відкритих джерел

Чиновник зазначив, що в ЄС вітають конструктивні ініціативи, які можуть призвести до миру в Україні. Однак це не стосується випадків, коли йдеться про те, що Україна має визнати існуючі реалії.

"Ми хочемо миру, який відновить права українців, їх суверенітет та території. Якщо хтось може переконати Росію залишити Україну, то ми, безумовно, підтримаємо це. Однак, якщо йдеться про припинення вогню та фіксування існуючих позицій, то це не мир. Такою є наша позиція", – зазначив Петер Стано.

Читайте також на порталі "Коментарі" — африканські лідери можуть запропонувати Києву та Москві низку "заходів зміцнення довіри", щоб зупинити війну. Саме для їхнього обговорення лідери Африки сьогодні і прибули до столиці України. Далі очікується візит до Санкт-Петербургу, де також будуть проведені консультації. Про це пише "Reuters", у розпорядженні видання також опинилися основні мирні пропозиції африканських країн.

Раніше "Коментарі" писали — спецпредставник Китаю Лі Хуей, який здійснив візити до Києва, Москви, а також європейське турне, заявив, що Україна та Росія не зачинили двері для переговорів. Тим часом держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив, що Штати заохочуватимуть зусилля третіх держав (Бразилії, Китаю тощо) щодо припинення конфлікту, але за умови, що вони відповідатимуть Статуту ООН та передбачатимуть суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України. Аналогічного погляду, як відомо, дотримується українська сторона. Коли може визріти реальний ґрунт для переговорів? Чому той же Китай швидше відтягує їх, економічно та політично підтримуючи Росію, ніж наближає? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини