Головна Новини Світ ЄС У ЄС знайшли альтернативу енергетичним поставкам з РФ: чи зможе Європа переключитися на Середню Азію
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЄС знайшли альтернативу енергетичним поставкам з РФ: чи зможе Європа переключитися на Середню Азію

Озвучені Боррелем проекти важливі і цілком можуть бути реалізовані, але не найближчим часом, а протягом, можливо, десяти років

21 листопада 2022, 15:55 comments1223
Поділіться публікацією:

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз хоче розширити співпрацю з державами Середньої Азії. У тому числі в ракурсі енергетичних поставок, імпорті критично важливої сировини та нових транспортних коридорів в обхід Росії. Про що говорить ця заява? Наскільки реалістичною є реалізація такого проекту? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У ЄС знайшли альтернативу енергетичним поставкам з РФ: чи зможе Європа переключитися на Середню Азію

Жозеп Борель. Фото: з відкритих джерел

Євросоюз втратив дуже багато часу, десятиліттями заграючи з Росією, розраховуючи на поставки здебільшого звідти

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова, пояснює:

"Євросоюз давно намагався співпрацювати з країнами Середньої Азії та отримувати від них енергоносії в обхід Росії. Можна згадати такий проект як NABUCCO – газопровід завдовжки 3,3 тис. км в обхід РФ з азіатських країн – до ЄС. Однак росіяни його заблокували, а Євросоюз не зміг зайняти активну позицію і досягти реалізації цього проекту".

За словами експерта, нинішні пропозиції Борреля дуже цікаві, але питання в тому, наскільки зможуть країни Середньої Азії самостійно вирішувати свої зовнішньополітичні питання. Не оглядаючись на думку тих же РФ (на сьогодні, на жаль, багато хто з них залежить від Москви) та Китаю.

"Найбільші запаси природного газу на сьогодні перебувають у Туркменістані, – розповідає Володимир Омельченко. – Але пасивна політика ЄС в даному регіоні призвела до того, що ресурси Туркменістану були перехоплені Китаєм. І саме китайські енергетичні інтереси там зараз домінують. Побудовано низку газопроводів із Туркменістану до КНР, це важливі для Пекіна диверсифікаційні маршрути. Думаю, у такій ситуації складно переконатиме офіційний Ашхабад направити газ у бік Євросоюзу. Тому що, по-перше, один раз це вже не вдалося, а по-друге, позначається домінуючий вплив Китаю. І він точно не зацікавлений у диверсифікації постачання природного газу до Європи. Йому важливіше самому отримувати цей ресурс".

Щодо таких країн як Узбекистан та Казахстан, з ними, вважає експерт, такі проекти більш можливі.

"При цьому їхні газопроводи вигідно тягнути до ЄС коридором через Росію, але вона не дасть на це дозволу. Ще варіант – через Каспійське море, через треті країни. Але це досить складні проекти, – наголошує Володимир Омельченко. – І поки важко сказати, наскільки високою є ймовірність реалізації цієї ідеї, яка знову виникла в Євросоюзі, який, на жаль, упустив дуже багато часу, десятиліттями заграючи з Росією, розраховуючи на поставки в основному звідти (набагато меншою мірою – із Середньої Азії) . І, як я вже зазначав, у результаті Китай перехопив ініціативу в даному регіоні, де також залишається сильний вплив Росії. Резюмуючи: озвучені Боррелем проекти важливі і цілком можуть бути реалізовані, але не найближчим часом, а протягом, можливо, десяти років".

Роздуми про якісь грандіозні проекти між ЄС та Середньою Азією – це цілком прагматично

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук наголошує, що подібні проекти – це завжди тривалий процес. Рішення не може бути узгоджене, а тим більше реалізовано, у стислий термін.

"Це складно, серед іншого, з тим, що потрібні серйозні інфраструктурні витрати: дороги, мости, переходи, тунелі, які потрібні, щоби такий коридор запрацював. Плюс, якщо домовляться, – трубопроводи тощо. Тож швидко це все точно не з'явиться", – прогнозує експерт.

Але, акцентує він, у цій ситуації важливо не так це, як те, що на Заході, схоже, все більше розуміють – російська імперія стає не просто токсичною, а й небезпечною. У тому числі, з точки зору того, що там, на тлі проблем, які виникли через агресію проти України, може початися хаотизація, яка унеможливить використання її ресурсів, навіть за бажання.

"А тому роздуми про якісь грандіозні проекти між ЄС та Середньою Азією – це цілком прагматично. І сама постановка питання демонструє, що рано чи пізно плани почнуть реалізовуватися. Поступово, але – невідворотно та цілеспрямовано", – констатує Борис Кушнірук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Іран вироблятиме дрони в Росії: як цьому завадити – причому тут Китай.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини