Головна Новини Світ ЄС У ЄС звернулися із закликом до G20 – є варіант запустити зернову угоду
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЄС звернулися із закликом до G20 – є варіант запустити зернову угоду

ЄС закликає партнерів по G20 чинити тиск на Росію для відновлення "зернової угоди"

3 серпня 2023, 17:40 comments3510
Поділіться публікацією:

Європейський Союз закликав країни "Великої двадцятки" чинити тиск на Росію, щоб змусити її повернутися до "зернової угоди" та розблокувати експорт українського зерна Чорним морем. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у листі глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, пише "le Monde".

У ЄС звернулися із закликом до G20 – є варіант запустити зернову угоду

Жозеп Борель. Фото: з відкритих джерел

У цьому листі, датованому 31 липня і направленому міністрам закордонних справ G20, Жозеп Боррель вважає, що російський сільськогосподарський сектор є "головним бенефіціаром" виходу з цієї угоди, укладеної за посередництвом ООН, яку Москва відмовилася продовжувати в середині липня, що відразу викликало зростання ціни на зерно на ринках.

"Я хотів би попросити вашої підтримки в тому, щоб закликати Росію відновити переговори та утриматися від завдання ударів по сільськогосподарській інфраструктурі України", — зазначив Боррель своїм колегам по G20.

На думку дипломата, Росію можна переконати повернутися до "зернової угоди", якщо міжнародне співтовариство виступить із чіткою та єдиною позицією.

Читайте також на порталі "Коментарі" — турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган, нарешті, зумів провести телефонні переговори з президентом РФ Володимиром Путіним – через два тижні після виходу росіян із зернової угоди та терору українських портів та зерносховищ, який розпочався згодом. Політики домовилися про очну зустріч. При цьому Путін висловив готовність повернутись до зернової угоди, але лише тоді, коли всі російські вимоги будуть виконані. Тим часом про нові військові злочини Росії – цілеспрямоване знищення портової інфраструктури та технічних об'єктів, які зберігали українське зерно, говорять уже не лише представники Офісу президента України (наголошуючи на недостатньо жорсткій реакції світу), а й – румунське керівництво. Український президент Володимир Зеленський закликає світ не звикати до російського терору, наголошуючи на тому, що Москва веде битву за глобальну катастрофу, за руйнування світового продовольчого ринку. Чому досі немає адекватної реакції зі сторони світової спільноти на черговий етап ескалації з боку РФ? Як ситуація із зерновою угодою і взагалі у Чорному морі може розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини