Головна Новини Світ ЄС У Швеції шокували зізнанням про те, чому вони не надали Києву винищувачі Gripen
commentss НОВИНИ Всі новини

У Швеції шокували зізнанням про те, чому вони не надали Києву винищувачі Gripen

Виявляється Україна сама відмовилася від винищувачів

11 липня 2024, 14:49
Поділіться публікацією:

Глава МЗС Швеції Тобіас Більстрем підтвердив, що Швеція може розглянути можливість постачання Україні винищувачів Gripen у майбутньому. Зокрема, про це він сказав в інтерв'ю "Голосу Америки".

У Швеції шокували зізнанням про те, чому вони не надали Києву винищувачі Gripen

Gripen

Більстрем пояснив, що рішення Швеції тимчасово призупинити постачання винищувачів Gripen в Україну було прийнято через те, що Київ вирішив, що мати одночасно дві системи винищувачів – F-16 та Gripen – є надто складно.

"Але це не означає, що Швеція не відкрита для продовження із винищувачами Gripen, якщо і коли програма F-16 буде завершена. Знову ж таки, це справа України, а не уряду Швеції", – заявив Більстрем.

Він підкреслив, що це не означає, що Швеція не розглядає можливість постачання Gripen у майбутньому, після завершення програми F-16.

У зв'язку з неможливістю постачання Gripen через наявність F-16, Швеція надала Україні інші можливості, зокрема системи спостереження ASC 890. Як підкреслив міністр, це дозволить Україні краще координувати дії з повітряними винищувачами F-16, забезпечуючи ефективніше проведення повітряних боїв, спостереження та керування ними.

На питання про можливість майбутнього постачання Gripen Україні, Більстрем відповів позитивно.

"Так, так. Це просто практичне питання. Я б сказав, що F-16, який зараз впроваджується в українські ВПС, забезпечить вам великі та важливі можливості. Коли це буде реалізовано, тоді ми зможемо говорити про повітряні винищувачі Gripen", – підтвердив глава зовнішньополітичного відомства Швеції.

Більстрем додав, що ні Швеція, ні її уряд не мають жодних обмежень на подальші дискусії після впровадження F-16. Проте він підкреслив, що рішення на користь F-16 було прийнято українським урядом, а не шведським.

"Глава МЗС Швеції сказав, що Україна відмовилась раніше від винищувачів Gripen, бо "занадто багато" мати і F-16, i Gripen. Це як?" — прокоментувала повідомлення нардеп Софія Федина.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Швеція призупинила рішення про постачання Україні своїх винищувачів після звернення кількох країн. Ходили навіть чутки про те, що це Німеччина вплинула на Швецію, оскільки її винищувачі можуть нести ракети "таурус".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини