Головна Новини Світ ЄС Україна закликає ввести санкції: чи готові держави НАТО до такого кроку
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна закликає ввести санкції: чи готові держави НАТО до такого кроку

Зважаючи на загрозу нападу Росії, Україна шукає допомоги й підтримки в держав альянсу

1 грудня 2021, 11:27
Поділіться публікацією:

Україна в середу, 1 грудня, під час саміту міністрів закордонних справ НАТО в Ризі закликала альянс підготувати економічні санкції проти Росії та посилити військову співпрацю з Києвом, оскільки країна приєдналася до західного альянсу для переговорів про те, як стримати Росію від поновлення нападу після того, як вона згрупувала війська поблизу. Про це повідомляє Reuters.

Україна закликає ввести санкції: чи готові держави НАТО до такого кроку

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступає на саміті міністрів закордонних справ НАТО в Ризі - Reuters

Україна, яка зараз прагне приєднатися до Європейського Союзу та НАТО, стала потенційною точкою спалаху між Росією та Заходом, оскільки відносини зіпсувалися до найгіршого рівня за три десятиліття після закінчення холодної війни.

"Ми будемо закликати союзників приєднатися до України у створенні пакету стримування", — сказав журналістам міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, прибувши на переговори з колегами з НАТО в Ригу.

У рамках цього пакету НАТО має підготувати економічні санкції проти Росії на випадок, якщо вона "вирішить вибрати найгірший сценарій", сказав Кулеба, додавши, що Альянс також має посилити військове та оборонне співробітництво з Україною.

"Ми впевнені, що якщо ми об’єднаємо зусилля, якщо ми будемо діяти скоординовано, ми зможемо стримати президента Путіна і знемотивувати його від вибору найгіршого сценарію, яким є військова операція", – сказав Кулеба.

Міністр закордонних справ Данії Йеппе Кофод заявив журналістам після прибуття на сесію НАТО, що будь-яка військова операція, яка порушить суверенітет України, матиме "важкі наслідки" і що Данія готова застосувати "важкі" санкції.

Коментарі Кофода були подібними до коментарів НАТО та Сполучених Штатів, які у вівторок оприлюднили суворі попередження Росії, заявивши, що вона заплатить високу ціну за будь-яку нову військову агресію проти України. 

"Будь-яка майбутня російська агресія проти України буде дорогою ціною і матиме серйозні політичні та економічні наслідки для Росії", – заявив журналістам генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після першого дня переговорів між 30 союзниками в Ризі.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія буде змушена діяти, якщо НАТО під керівництвом США розмістить в Україні ракети, які можуть вразити Москву за лічені хвилини.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що у середу він надасть більше інформації з цього приводу після консультацій з союзниками по НАТО.

Кулеба також застерігав від визнання Криму російським очільником Білорусі,  близьким союзником Росії, після того, як Олександр Лукашенко заявив, що Кримський півострів є юридично російською територією.

"Потенційне визнання окупованого Криму Білоруссю буде точкою неповернення в наших двосторонніх відносинах, і ми будемо діяти відповідно. Тому що для нас Крим не є полем для компромісів", — додав Кулеба.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Кулеба оцінив домовленості нової влади Німеччини щодо України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини