Головна Новини Світ ЄС Усередині ЄС йде суперечка щодо бюджету: чим це загрожує Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Усередині ЄС йде суперечка щодо бюджету: чим це загрожує Україні

Чиновники кажуть, що переговори з ЄС щодо бюджету будуть важкими, але компроміс все ще можливий

4 грудня 2023, 17:30
Поділіться публікацією:

Країни Євросоюзу продовжують сперечатися щодо бюджету блоку. Через дискусії, що продовжуються, підвисло в повітрі виділення 50 мільярдів євро допомоги для Києва. І це відбувається в той час, коли потік фінансової та військової підтримки України з боку США раптово зупинився через політичну турбулентність у Конгресі. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Financial Times" із посиланням на чиновників.

Усередині ЄС йде суперечка щодо бюджету: чим це загрожує Україні

Україна-ЄС. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, що країни-члени ЄС є далекими від досягнення угоди щодо поповнення загального бюджету блоку – включаючи 50 мільярдів євро для України – напередодні саміту в Брюсселі 14-15 грудня.

Фінансування України Брюсселем стало предметом суперечок у ширших дебатах щодо бюджетних пріоритетів ЄС через рішення комісії об'єднати підтримку Києва з іншими запитами на фінансування для поповнення свого бюджету на 2021-2027 роки.

50 мільярдів євро для України — грантів, що складаються з 17 мільярдів євро, і 33 мільярдів євро позик — були об'єднані із запитами на 15 мільярдів євро на міграцію, 10 мільярдів євро для інвестицій у "стратегічні технології" і майже 19 мільярдів євро для виплати відсотків на спільні запозичення ЕС.

Водночас, на останньому саміті лідерів ЄС у жовтні канцлер Німеччини Олаф Шольц відкинув розрахунки комісії як "комічні", за словами кількох осіб, поінформованих про приватні дебати.

Чиновники заявили, що переговори з ЄС щодо бюджету будуть важкими, але компроміс все ще можливий. Очікується, що переглянутий пакет буде запропоновано до саміту. Водночас зусиллям ЄС досягти компромісу заважає перемога ультраправої партії на виборах у Нідерландах минулого місяця та нещодавнє рішення німецького суду щодо обмеження запозичень уряду. Бюджетна угода буде "дуже складною", пише FT.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стримує партнерів від потужнішої підтримки України: яке питання вирішити Заходу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини