В одній із країн ЄС українці можуть залишитися навіть із недійсним паспортом

Гарантії Німеччини для українських чоловіків: біженець без паспорта – не проблема

Призупинення консульських обслуговувань українських чоловіків з боку Міністерства закордонних справ України не поставити під загрозу їх статус біженців у Німеччині.

За повідомленням Deutsche Welle, берлінський сенат підтвердив, що умови для продовження тимчасового посвідки на проживання не вимагають від біженців наявності діючого паспорта. Таким чином, навіть якщо українське консульство відмовити у видачі або продовженні паспорта через нескладену військову службу, біженці мають можливість отримати спеціальний проїзний документ для подорожей за кордон.

"Крім того, якщо українське посольство або консульство відмовити громадянину України у видачі або продовженні його паспорта тільки на підставі непройденої ним служби в армії, то берлінське земельне управління у справах іноземців видасть йому для поїздок за кордон проїзний документ, що замінює паспорт", - пише видання.

Імміграційні ведомства країни мають право видавати німецькі документи біженцям лише в разі наявності вагомих причин, причому військовий обов'язок вважається в Німеччині прийнятним громадянським обов'язком. Проте, як вказує представник сенату, всі клопотання про надання статусу будуть ретельно перевірятися, і зазвичай відхилятися, якщо не буде виявлено жодних особливих обставин.

Нагадаємо, Литва може допомогти Україні у поверненні чоловіків призивного віку. Проте спершу дочекається, як цю процедуру проводитимуть у Польщі. Як передає портал "Коментарі", таке заяву зробив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас, повідомляє Delfi.

Читайте також на порталі "Коментарі" — влада Польщі цілком серйозно готова поставитись до того, щоб за необхідності допомогти Україні повернути чоловіків призивного віку на Батьківщину, щоб вони допомагали своїй країні у війні проти Росії. Таке заяву зробив міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Каміш.