Головна Новини Світ ЄС Одна країна блокує рішення ЄС передати Україні доходи від заморожених активів РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Одна країна блокує рішення ЄС передати Україні доходи від заморожених активів РФ

Лідери ЄС готують рішення передати Україні доходи від заморожених активів Росії на закупівлю зброї. Одна країна виступає проти.

21 березня 2024, 12:02
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У Брюсселі на 21 березня запланований саміт лідерів ЄС на якому буде обговорено пропозиція Єврокомісії щодо передачі Україні доходів від заморожених російських активів. Однак виявилось, що вона не буде схвалена через позицію однієї країни – Угорщини.

Одна країна блокує рішення ЄС передати Україні доходи від заморожених активів РФ

Угорщина блокує рішення ЄС. Фото з відкритих джерел

Європейський дипломат на правах анонімності розповів виданню DW, що серед більшості країн Європейського Союзу існує спільне розуміння про необхідність заморожених коштів Росії передати на потреби Україні, зокрема на купівлю зброї та боєприпасів.

"Зараз Україна більше потребує грошей на зброю, а, на жаль, не на відновлення. І ми прагнемо зробити все, щоб уникнути подальших руйнувань в Україні", — пояснив дипломат.

У пропозиції від Європейської Комісії зазначено, що 90% від заморожених активів РФ потрібно використати на контракти для купівлі зброю для України. Однак, європейський дипломат вказує, що Угорщина проти такого рішення.

"Проти цього виступає Угорщина, заявляючи, що ці гроші мають піти на будь-що, але не на зброю для українців", — повідомляє посадовець ЄС.

Нещодавно Віцепрезидент Єврокомісії Жозеп Боррель заявив, що за його оцінками доходи від заморожених активів Росії становлять близько 3 млрд євро щороку.

Нагадаємо, що Угорщина не вперше блокує допомогу Україні від Європейського Союзу. Уряд Орбана тривалий час накладав вето на рішення країн ЄС надати Україні 50 млрд євро допомоги. Політичні аналітики вважають, що таким чином Угорщина шантажує ЄС, щоб отримати раніше заморожені кошти допомоги для Будапешту через порушення верховенства права в країні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Дмитро Шмигаль заявив про гарну новину для України щодо виділення першого траншу допомогу від ЄС за довгостроковою програмою на 50 млрд євро.

Також "Коментарі" писали, що президент США Джо Байден розкритикував лідера Угорщини Віктора Орбана.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини