Головна Новини Світ ЄС За російський газ платити – лише рублями: до чого призведе указ Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

За російський газ платити – лише рублями: до чого призведе указ Путіна

Експерти пояснили, як країна-агресор пропонує Європі купувати газ на своїх умовах, намагаючись обійти санкції

31 березня 2022, 17:55 comments1017
Поділіться публікацією:

Президент РФ Путін повідомив, що підписав указ про торгівлю газом із "недружніми країнами" (що наклали санкції проти РФ за відкрите вторгнення в Україну). Нові правила продажу газу почнуть діяти 1 квітня. Ті, хто відмовиться платити в рублях – нібито не отримуватимуть російський газ. Про що свідчить цей крок? До яких наслідків він може призвести?

За російський газ платити – лише рублями: до чого призведе указ Путіна

Фото ілюстративне / Pixabay

Те, що відбувається, підштовхне ЄС до відмови від російських енергоносіїв у більш стислий термін

Фахівець із держполітики у ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев розмірковує так:

"В останні роки низка рішень президента РФ свідчать про те, що проекти таких рішень готують непрофільні експерти. Внаслідок цього ці рішення або неможливі для виконання, або не призводять до очікуваних результатів".

Росія, наголошує експерт, не має контрактів на постачання газу з жодною з "недружніх" країн. Контракти підписують суб'єкти господарювання. З боку РФ це, як правило, "Газпром" або "Газпром-Експорт", з іншого боку — як правило, приватні компанії. Умови таких угод можуть бути змінені лише за згодою.

"У контрактах чітко прописана валюта, в якій здійснюється розрахунок за російський газ (переважно це євро чи долар), а також порядок таких продажів. Тому після набуття чинності указом президента РФ "Газпром" звернеться до своїх контрагентів із вимогами змінити умови контрактів, на що буде очікувано послати туди ж, куди українські прикордонники з острова Зміїний послали російський корабель", – прогнозує Геннадій Рябцев.

На його думку, надалі можливі два варіанти.

Перший – багаторічні розгляди у Стокгольмському арбітражі (і постачання газу за чинними контрактами).

Другий – припинення постачання газу Росією в односторонньому порядку.

"У першому випадку путінський указ залишиться просто папірцем, тому що рішення арбітражу, коли б не було прийнято, як очікується — не на користь російської сторони. У другому випадку європейським споживачам буде складно, але плюс — завершення опалювального сезону. І, швидше за все, те, що відбувається, підштовхне ЄС до відмови від російських енергоносіїв у більш стислий термін, ніж було озвучено раніше. Ну а бюджет РФ не дорахується п'ятої частини щомісячних надходжень. Загалом же опублікований указ нагадує бажання відморозити вуха на зло бабусі", – резюмує Геннадій Рябцев.

Країнам запропонують варіант оплати за газ через Газпромбанк, який обміняє євро на рублі

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський пояснює:

"Наскільки я знаю, умови принаймні для Німеччини змінені. Євро повинні йти до "Газпромбанку", він їх змінює на рублі – і віддає "Газпрому". На мою думку, ця схема зводить на нівець можливість арешту цих коштів у іноземних банках-кореспондентах. Думаю, для тих країн, хто ще не погодився розплачуватись за російський газ рублями, такий варіант також буде прийнятним".

Що стосується прямої оплати постачання газу з РФ за рублі, то такий варіант, здається, розглядають лише Молдова та Болгарія, зазначає Леонід Уніговський.

"У Молдови, якщо я не помиляюся, положення про можливу оплату газу за рублі навіть прописане у новому контракті", – каже експерт.

Він також звертає увагу, що продаж російського газу виключно за рублі може і не стартувати з квітня. Про це вже заявив прес-секретар Путіна – Пєсков.

Якщо покупці не погодяться на запропоновану схему – судитимуться

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич наголошує, що путінський указ про оплату газу в рублях стосується лише постачання "Газпромом" трубопроводами.

"Вже зрозуміло, як це працюватиме. У "Газпромбанку" (він, між іншим, не перебуває під санкціями і не відрізаний від SWIFT) для іноземних покупців відкриють спеціальні рубльові рахунки – для розрахунків за газ. Тобто фактично для компаній в ЄС нічого не зміниться. Вони зможуть далі платити в євро, а банк вже конвертуватиме валюту в рублі. Тож жодної газової війни не сталося", – упевнений експерт.

За його словами, підґрунтя такої квазі-схеми є очевидним: оскільки при оплаті на рахунках у європейських банках існує ризик блокування цих грошей, керівництво РФ намагається обійти ризики. Адже зрештою можна втратити і газ, і гроші.

"Як саме все працюватиме, думаю, вирішуватиметься в дискусії між покупцями російського газу та Газпромом. Якщо ж покупці не погодяться на таку схему – судитимуться. І тут питання – що прописано у контрактах. Очевидно, що валютою розрахунку там є долар або євро. Але Газпром, за яким стоїть керівництво РФ, може спробувати послатись на форс-мажор. Мовляв, рішенням влади низки країн Заходу було заблоковано значні золотовалютні резерви РФ, створено ризики щодо платежів. Можливо, саме до таких речей Росія спробує апелювати у судах. Які, найімовірніше, будуть", – прогнозує Дмитро Маруїнч.

Припинення постачання російського газу принаймні окремим контрагентам (у тій же Польщі, яка жорстко виступає проти Росії), він вважає цілком можливим. І припускає, що це матиме вплив на ціни на європейському ринку.

"Втім, Газпрому також доведеться непросто, – упевнений експерт. – Він перерозподілятиме надлишки газу до сховищ на території РФ та нечисленних дружніх країн. Можливо, частину свердловин доведеться заглушити, частину робіт оптимізувати. І все ж таки колапсу з 1 квітня навряд чи варто очікувати".

Як повідомляв портал, РФ готує серію "референдумів" у своїх квазіутвореннях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини