Головна Новини Світ ЄС Затримка "Північного потоку-2": Росія використовує рекордні ціни на газ як засіб тиску на Європу
commentss НОВИНИ Всі новини

Затримка "Північного потоку-2": Росія використовує рекордні ціни на газ як засіб тиску на Європу

Росія відкидає звинувачення у використанні політичного тиску щодо газу

24 грудня 2021, 17:45
Поділіться публікацією:

Європа платить рекордні ціни на газ через непідписання довгострокових контрактів на постачання і може змінити ситуацію, припинивши затримки газопроводу "Північний потік-2", який проходить з Росії до Німеччини. Таку заяву зробив у п'ятницю, 24 грудня, високопоставлений російський чиновник. Про це повідомляє Reuters.

Затримка "Північного потоку-2": Росія використовує рекордні ціни на газ як засіб тиску на Європу

Газові свердловини на газовому родовищі Бованенків, що належить Газпрому, на арктичному півострові Ямал - Reuters

Ціна на газ у Європі у вівторок, 21 грудня, піднялася до нового рекорду — майже на 800% з початку року. У п’ятницю, 24 грудня, ціна знизилася, але все ще була вищою на 400%.

Президент Росії Володимир Путін заявив у четвер, 23 грудня, що Німеччина перепродає російський газ Польщі та Україні, що не сприяє розвантаженню перегрітого ринку. 

Зростання ціни на газ відбувається на тлі зростання напруженості між Москвою та Заходом через Україну та тривалої суперечки щодо "Північного потоку-2", який був побудований, але ще не почав комерційні операції з поставок російського газу.

Проти проекту виступають Сполучені Штати і, зокрема, кілька східноєвропейських держав, які стверджують, що газопровід зробить Європейський Союз ще більш залежним від російського газу, який уже забезпечує 35% потреб Європейського Союзу в газі.

За словами голови державного оператора газотранспортної мережі Сергія Макогона, російський "Газпром" скоротив добовий транзит газу територією України до 87,7 млн ​​кубометрів (млн кубометрів) зі 109 млн кубометрів.

"Зменшення поставок газу до Європейського Союзу в той час, коли ціни сягали 2000 доларів, говорить про те, що це не економічні рішення, а суто політичні, спрямовані на посилення тиску на ЄС щодо запуску "Північного потоку-2" з боку Російської Федерації", – сказав голова газотранспортної системи Сергій Макогон у Facebook.

Макогон сказав, що Європа встановила рекорд по видобутку газу зі сховищ через нестачу поставок.

Росія неодноразово відкидала звинувачення у використанні політичного тиску щодо газу і запевняє, що виконує всі обсяги поставок. Компанії, які мають угоди про постачання, також заявили, що їхні контракти виконані.

Як повідомляли раніше "Коментарі", із 1 січня Україна закуповуватиме газ в Угорщині.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: reuters.com/markets/commodities/russian-gas-goes-east-via-yamal-europe-pipeline-fourth-day-2021-12-24/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини