Головна Новини Світ ЄС Зеленський у Грузії зустрінеться з двома президентами: які очікування від зустрічі
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський у Грузії зустрінеться з двома президентами: які очікування від зустрічі

До глав трьох дружніх держав приєднається ще й високопоставлений чиновник ЄС

19 липня 2021, 15:22
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський відправився 19 липня з візитом до Грузії, де проведе зустріч із президентом цієї країни Саломе Зурабішівілі і молдавським лідером Майєю Санду. Керівники трьох держав підпишуть Декларацію саміту "Асоційованого тріо", а також проведуть спільну зустріч із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Які очікування від зустрічі? Наскільки важлива для нашої країни ця угода? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Зеленський у Грузії зустрінеться з двома президентами: які очікування від зустрічі

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно вважає, що очікувань від зустрічі не так багато. Але це не означає, що вона не важлива.

"Навряд чи одна зустріч може кардинально змінити ситуацію. Але такі заходи проводити треба, — впевнена аналітик. — Це правильна, закономірна віха співробітництва. На сьогодні з пострадянських держав саме Україну, Грузію та Молдову об'єднує низка важливих загальних проблем і завдань.

По-перше — це наявність заморожених або напівзаморожених конфліктів, учасником яких є РФ. Саме нею (або з її допомогою) були створені т.зв. "республіки" — невизнані, самопроголошені. У Молдові це Придністров'я. У Грузії — Південна Осетія і Абхазія. В Україні — ОРДО і ОРЛО (або, як їх називають в РФ, — "ДНР" і "ЛНР").

Загальна проблема. Якщо тут буде збудований якийсь загальний підхід і постійне підкреслення спільних зусиль щодо повернення територіальної цілісності, це буде на користь кожної з постраждалих країн. Це не дозволить забути проблему. Це буде показувати Росію як системного дестабілізатора, який намагається створенням таких військових конфліктів і особливих статусів заважати розвитку сусідніх держав, їх євроатлантичній інтеграції".

Друга спільна риса, за словами Олесі Яхно, що три країни рухаються по шляху більшої інтеграції в бік Заходу. Особливо Грузія і Україна, якщо ми говоримо про рух в НАТО.

"Також видно явна конкуренція в Україні, Грузії та Молдові проросійських та проєвропейських сил. В Україні, здавалося б, переважають саме проєвропейські сили, тому що анексований Крим, триває військова фаза на Донбасу. Але все одно є складнощі — і в силу масштабу нашої країни, і через постійну протидію Росії на всіх рівнях. І якщо одна з країн (зараз Молдова, де на президентських і парламентських виборах перемогли проєвропейські сили) показує позитивний результат у внутрішніх перетвореннях, це буде добре для інших країн, які йдуть тим же курсом. тому вкрай важливим є такий позитивний зразок нового часу на пострадянському просторі", — впевнена Олеся Яхно.

Аналітик резюмує: незалежно від того яким буде результат сьогоднішньої зустрічі, сам її факт — це правильне рішення, а не спроби штучного вибудовування діалогу та співпраці. Він природний в силу внутрішніх і зовнішніх викликів, що стоять перед Україною, Грузією і Молдовою.

Викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики, політолог Петро Олещук зазначає, що Україна продовжує реалізовувати стратегію щодо євроінтеграції, яка передбачає створення "критичної маси" підтримки цього питання.

"Взаємодія з цього напрямк з Молдовою і Грузією більш ніж логічна, бо наші країни об'єднує багато. Ми однаково декларуємо цілі євроінтеграції і приблизно знаходимося на одному етапі цієї інтеграції. Крім того, у нас схожі проблеми, пов'язані з територіальною цілісністю країн. Звідси логічно припустити, що й отримувати ПДЧ і чіткі параметри інтеграції в ЄС ми будемо в один і той же час. Тому нам доцільно виступати разом", — пояснює Петро Олещук.

Очевидно, що саме по собі це нічого не забезпечить, підкреслює експерт. Але координація зусиль допоможе уникнути помилок, обмінюватися досвідом і використовувати загальні інструменти лобіювання своєї позиції в ЄС і НАТО.

Нагадаємо, двоє українців, Володимир Дьяченко та Юрій Хомич, зможуть повернутися на Батьківщину після більш ніж півроку перебування за ґратами в Грузії. Рішення про звільнення ув'язнених було прийнято місцевою владою перед приїздом українського президента Володимира Зеленського в країну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини