Головна Новини Світ ЄС ЗМІ пишуть про рішення ЄС, яке може зруйнувати економіку України
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ пишуть про рішення ЄС, яке може зруйнувати економіку України

Журналісти Politico вважають, що екологічний податок ЄС зруйнує економіку України

6 березня 2024, 11:40
Поділіться публікацією:

Європейський екологічний податок СВАМ у 2026 році коштуватиме українським виробникам мільйони. Цього вдасться уникнути лише в тому випадку, якщо буде проведено швидкі зміни. Але Україна має шанс відстрочити його запровадження, якщо вдасться до невідкладних заходів. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у статті Politico.

ЗМІ пишуть про рішення ЄС, яке може зруйнувати економіку України

Україна-ЄС. Фото: з відкритих джерел

"У той час, як ЄС обіцяє фінансувати військові зусилля України, скільки б часу це не тривало, він також наполегливо просуває новий закон, який у нинішньому вигляді може виснажити понівечену війною українську економіку. Йдеться про податок, який ЄС планує запровадити на цілу низку" продукції вуглеродомісткого імпорту, зокрема, на залізо та сталь", — зазначає видання.

ЗМІ зазначає, відколи почалося повномасштабне вторгнення Росії, Україна, яка й так залежала від експорту до ЄС, стала ще більш прив'язана до постачання своєї продукції до Європи, оскільки чорноморські торгові шляхи були закриті через військову небезпеку. В результаті Україна отримає серйозний економічний удар у 2026 році, коли CBAM почне діяти, наголошує журналіст: країна може втратити $1,4 млрд.

"Однак, у законі про CBAM є пункт про форс-мажорні обставини — чи стихійне лихо — для виняткових обставин, і війна та військові дії підпадають під цю категорію. Але Брюссель не дав чітких сигналів, що запропонує Києву виключення з-під дії механізму" , — Зазначає Politico.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Єврокомісія протягом двох тижнів може надати офіційну пропозицію щодо використання заморожених російських активів – на користь України (не виключено, що і на зброю). Раніше в США вже наголошували на важливості направити заморожені активи РФ (левова частка яких знаходиться в Європі) на підтримку України. При цьому, на думку глави Мінфіну США Джанет Йеллен, заморожені російські активи на суму 300 млрд дол і їхня конфіскація не зможуть замінити Україні допомогу від Сполучених Штатів, яка, на жаль, продовжує блокуватися трампістами. Як епопея з конфіскацією російських активів чи хоча б відсотків від них на користь України може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини