Головна Новини Світ Європа Байден пообіцяв Європі більше "військових можливостей": які країни отримають допомогу
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден пообіцяв Європі більше "військових можливостей": які країни отримають допомогу

Насамперед підтримку отримають центральноєвропейські країни-члени НАТО

10 грудня 2021, 11:40
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден пообіцяв центральноєвропейським членам НАТО у четвер, 9 грудня, "додатковий військовий потенціал" і пообіцяв залучити їх до прийняття рішень щодо регіону, сказав радник президента Литви. Про це повідомляє Reuters.

Байден пообіцяв Європі більше "військових можливостей": які країни отримають допомогу

Президент США Джо Байден проводить пресконференцію під час саміту НАТО у штаб-квартирі НАТО - Reuters

Байден запевнив союзників, що жодних домовленостей із Росією за спинами країн не буде, повідомила журналістам радник президента Литви Аста Скайсгірите.

У Вашингтоні високопоставлений чиновник адміністрації Байдена сказав, що Байден також підтвердив прихильність США положенню про колективну оборону статті 5 Хартії НАТО, згідно з якою збройний напад на одного члена вважається нападом на всіх.

Байден також розмовляв із президентом України Володимиром Зеленським і "ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати, їх союзники та партнери віддані принципу "без України ніяких рішень чи дискусій щодо України"", – йдеться у повідомленні Білого дому.

Телефонна розмова Байдена зі східними лідерами НАТО відбулася після його обіцянки про зустрічі на високому рівні з Росією та основними союзниками по НАТО, щоб обговорити стурбованість Москви та можливість "знизити температуру на східному фронті". 

Чиновник адміністрації заявив, що Сполучені Штати готові обговорити питання безпеки з Москвою, але Байден не пішов на поступки під час телефонної зустрічі у вівторок, 7 грудня, з президентом Росії Володимиром Путіним.

Байден спілкувався з лідерами центральноєвропейських країн НАТО вздовж кордону альянсу з Росією, Білоруссю та Україною – Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії, Болгарії.

"Він сказав, що у цих країнах можливі додаткові елементи заспокоєння та додаткові військові можливості", не називаючи можливих місць, сказав Скайсгірите.

"Питання європейської безпеки необхідно обговорювати з усіма членами НАТО, а країни, що не входять до Альянсу, не мають права вето на рішення НАТО", – написав президент Естонії Алар Каріс у Twitter після дзвінка.

Байден сказав, що Україна є "суверенною країною, яка має вирішувати своє майбутнє", і попередив президента Росії Володимира Путіна про "дуже серйозні наслідки, узгоджені з європейськими партнерами", якщо Росія вторгнеться в Україну, сказав Скайсгірите.

Росія в четвер, 9 грудня, продовжувала шквал ворожої риторики щодо України та порівнювала кризу там із найнебезпечнішим моментом холодної війни, чекаючи, поки Байден запросить її на можливі переговори з країнами НАТО.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив Байдену, що постійне розміщення американських військ у його країні буде "найефективнішим" для стримування та безпеки у регіоні.

Як повідомляли раніше "Коментарі", США та НАТО вирішують, як відповісти на агресію РФ проти України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини