Головна Новини Світ Європа Без дам і королів: в Нідерландах створили гендерно правильні карти
commentss НОВИНИ Всі новини

Без дам і королів: в Нідерландах створили гендерно правильні карти

Студентка угледіла приниження жінок в колоді гральних карт

21 січня 2021, 13:38 comments1476
Поділіться публікацією:

Фемінізм і питання гендерної рівності, які набирають все більше шанувальників в суспільстві, часом приймають незвичайні форми. Так, одна з європейських активісток угледіла порушення прав жінок в класичній колоді гральних карт. Дівчина вирішила змінити карти і прибрати королів і дам.

Без дам і королів: в Нідерландах створили гендерно правильні карти

Гральні карти / фото YouTube

Так, питаннями гендерної рівності перейнялася 23-річна студентка з Нідерландів. Вона визнала, що згідно з усталеними правилами король знаходиться по старшинству вище дами, що, на її думку, принижує жінок і є прикладом історичної нерівності.

"Якщо у нас є така ієрархія в грі, то це неочевидна нерівність впливає і на повсякденне життя людей. Це ще один спосіб сказати: "Ей, ти менш важлива". Навіть такі дрібниці відіграють важливу роль", — заявила студентка.

Дівчина серйозно підійшла до питання і взялася за створення гендерно-справедливої колоди. Вона замінила карти із зображеннями короля, дами і валета на золоті злитки, срібні монети і бронзові щити. Першу партію карт дівчина продала родичам і друзям — вони купили у активістки 50 колод. Після чого заповзятлива студентка стала продавати "безстатеві" карти в Інтернеті, де її винахід купили вже півтори тисячі осіб з різних країн.

Втім, масове використання подібних карт світу не загрожує — для того, щоб ними грали в казино, необхідно переписати правила всіх ігор, що найближчим часом, мабуть, робити не збираються.

Як повідомляв портал "Коментарі", всесвітньо відома компанія IKEA створила гадальні карти Таро. Відзначається, що карти пророкують майбутнє за мотивами інструкцій до різних товарів. Так, бруклінський дизайнер Аківа Лефферт створив серію космічних ілюстрацій, обігравши дизайнерські елементи з інструкцій. Крім того, в колоді є карти старшого і молодшого арканів. Але замість класичних мечів, жезлів і кубків — лампи, дивани і дюбеля. Картки з закоханими також є, на них зображена пара, що збирає разом меблі. Творець відзначає, що в дизайні тематичних карт для немає нічого зайвого. Колода ексклюзивних карт продається на сайті Etsy вартістю у 25 доларів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Влада

9 лютого 2021, 11:34

Не граю і не цікавлюся. Але не думаю, що в картах взягалі є якийсь контекст окрім грального. Зате купила шахи на Віоліті, почала опановувати.


Новини