Головна Новини Світ Європа Чехія готує спеціальну програму для українських біженців, щоб ті поїхали додому
commentss НОВИНИ Всі новини

Чехія готує спеціальну програму для українських біженців, щоб ті поїхали додому

Програма передбачає надання допомоги та відшкодування частини витрат у разі повернення біженців в Україну

21 серпня 2023, 18:35
Поділіться публікацією:

Під час  другого року повномасштабної  війни РФ  в Україні влада  Чехії має намір підготувати  спеціальну програму, яка передбачає добровільне  повернення біженців   на батьківщину.

Чехія готує спеціальну програму для українських біженців, щоб ті поїхали додому

Українські біженці в Чехії (фото з відкритих джерел)

Як  інформує Czech Radio,  як зазначено в  проекті шостої поправки  закону, який відомий,  як lex Ukrajina, де виписані  права та обов'язки українських біженців в Чехії, тепер передбачено   виділення допомоги та механізм  відшкодувань частини витрат, коли  біженці повернуться  на українську територію.

В цій поправці  ще подовжено   терміном на один рік  механізм надання тимчасового захисту  українцям, тобто,  до кінця березня 2025 року.

Новації програми повернення біженців будуть схвалені  і реалізовані  після того, як чеські урядовці   вже остаточно  визначать  вид підтримки для  громадян України, і на це будуть  передбачені кошти.

"Необхідно реагувати на зростаючий попит іноземців на допомогу в поверненні до України. Хоча ситуація в Україні багато в чому не є задовільною, доречно запропонувати допомогу тим, хто зацікавлений у поверненні", — заявляють розробники   поправки. В супроводжуючій до   нового законопроекту, вони ще аргументують, що  події, які маємо, не вказують  на ту обставину, що війна  близька до  закінчення і  українці матимуть змогу  повернутись  додому.

 За  інформацією  МВС, що датована серединою серпня цього року,  на території  Чехії перебуває  360 900  українських біженців з України, які мають  візи тимчасового захисту,  переважна їх більшість – це жінки з  дітьми.  Представники Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) недавно звернулись до  приймаючих  країн не примушувати  українських громадян повертатись до України.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, де продовжує зростати кількість українських біженців.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини