Головна Новини Світ Європа Ексочільник НАТО став президентом Чехії
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексочільник НАТО став президентом Чехії

На президентських виборах у Чехії переміг колишній очільник Військового комітету НАТО, генерал у відставці Петр Павел

28 січня 2023, 19:43
Поділіться публікацією:

На президентських виборах у Чехії Петр Павел набрав понад 58% голосів, а його опонент – колишній прем'єр Андрей Бабіш – майже 42% голосів виборців. Майбутній чеський президент Петр Павел активно підтримує Україну, яка відбиває російську агресію ось уже майже рік, пишуть "Коментарі".

Ексочільник НАТО став президентом Чехії

Фоно: Генерал Петр Павел з дружиною Євою Павловою на виборчій дільниці

"Я хотів би подякувати тим, хто проголосував за мене, а також тим, хто не проголосував, але прийшов на вибори, тому що вони дали зрозуміти, що шанують демократію та піклуються про цю країну. Я бачу, що на цих виборах перемогли такі цінності як правда, гідність, повага та смирення", – сказав Павел.

Ключовими виборчими постулатами 61-річного Павела були тісні союзницькі зв’язки Чехії з НАТО та ЄС – це контрастує з намаганнями Земана орієнтуватись на Китай і Росію. Він виступає за запровадження Чехією євро – спільної грошової одиниці Євросоюзу – і він зможе це, вочевидь, проштовхнути, бо в обов’язки президента Чехії входить призначення голови Центробанку.

Що важливо для українців, Павел підтримує військову допомогу Україні й навіть сам збирав кошти з власної ініціативи. Його вважають великим другом України.

"Солідарність має бути навіть ціною тимчасового зниження комфорту нашого життя. Війна в Україні – це і наша війна, бо стосується нас. Ми не є прямим учасником бойових дій, але це не означає, що ця війна не наша. Це війна за майбутнє міжнародних відносин, за майбутнє безпечної Європи", – казав Павел під час теледебатів перед другим туром виборів.

Раніше як очільник Військового комітету НАТО Павел був ініціатором встановлення "гарячої лінії" з російським Генштабом і мав контакт із начальником російського Генштабу генералом Валерієм Герасимовим у 2017 році. Тоді обговорювали Крим після окупації півострова Росією у 2014 році та війну на Донбасі. Як очільник Військового комітету НАТО Павел побував в Україні у 2018 році.

З біографії Петра Павела: у 1991 році перейшов у військову розвідку, у 1993 році зіграв важливу роль в порятунку групи французьких миротворців під час війни в Хорватії, у 2002 році став бригадним генералом і командувачем спецвійськ, у 2012-2015 роках очолював генштаб армії Чехії. А в 2015-2018 роках був першим представником посткомуністичної країни на чолі Військового комітету НАТО.

Дружина Петр Павела також є кадровою військовою — Ева Павлова є підполковником у відставці.

Як повідомляє агенція Reuters, Андрей Бабіш визнав поразку на виборах і привітав Петр Павела з перемогою у своїй промові перед прихильниками.

Як писали "Коментарі", уряд Чехії  на рівні  держави розробив  свої заходи в рамках допоміжного  плану для України. Щорічне  їх фінансування в обсязі більш як 20 млн євро буде  розраховане  на 2023-2025 роки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини