Головна Новини Світ Європа Естонія стала єдиною державою, якою керують жінки
commentss НОВИНИ Всі новини

Естонія стала єдиною державою, якою керують жінки

Найвищі державні пости в Естонії відтепер займають жінки, ще шестеро жінок очолюють міністерства

27 січня 2021, 11:46
Поділіться публікацією:

26 січня Естонія стала країною, у якій усі найвищі державні посади посіли жінки. На світанку у вівторок, повідомляє EstonianWorld, Кая Калас була призначена прем'єр-міністром країни.

Естонія стала єдиною державою, якою керують жінки

Кая Каллас і Керсті Кальюлайд. Фото: джерело

Відтак і обраним президентом і обраним головою Уряду в Естонії є жінки. Важливе тут саме слово "обрані", адже є ще три країни, де і керівниками держави, і прем'єрами є жінки. Це Нова Зеландія, Барбадос і Данія. Втім головами цих держав є суверени: Королева Єлізавета ІІ та Королева Маргарет ІІ, а це, як відомо, спадкові посади, а не виборчі.

Керсті Кальюлайд перемогла на виборах голови держави у 2016 році, і стала першою жінкою-президентом в історії Естонії. 14 січня цього року вона висунула на посаду прем'єр-міністра представницю Партії Реформ Каю Каллас, після того, як попередня коаліція розпалася через відставку керівника Партії Центру Юрі Ратаса. Кандидатуру Каллас підтримали 70 членів парламенту, з них 11 — опозиціонери.

Естонія стала єдиною державою, якою керують жінки - фото 2
Із обранням Каллас на посаду прем'єр-міністра, в естонському Уряді буде аж сім жінок-міністрів, а це рекордні 46,7% від всього Кабміну. Посади міністрів пропорційно поділені між двома партіями: Кейт Пентус-Розіманнус (фінанси), Сігне Рійсало (соціальні справи), Маріс Лаурі (юстиція), Ева-Марія Ліймец (закордонні справи), Лііна Керсна (освіта), Аннелі Отт (культура).

Для довідки: Кая Каллас народилася у 1977 році у Таліні у дуже відомій у політичних колах родині. Вона має диплом юриста Тартуського Університету та диплом ділового адміністрування Естонської школи бізнесу. У 2011 році вона увійшла до складу Партії Реформ і того ж року стала членом Рійгікогу — естонського парламенту. Пізніше вона була обрана до Європейського парламенту, згодом — стала першою жінкою, очільницею Партії Реформ.

Раніше Коментарі повідомляли, що Естонія братиме участь у реформуванні ЗСУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини