Головна Новини Світ Європа Європі потрібні війська швидкого реагування, - голова дипломатії ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Європі потрібні війська швидкого реагування, - голова дипломатії ЄС

Генсек НАТО проти створення будь-яких сил швидкого реагування, що можуть дублювати операції союзників

6 вересня 2021, 12:30
Поділіться публікацією:

За словами верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, Европі потрібні внутрішні війська на фоні загострення ситуації в світі та виведення американських військ із Афганістану. Про це повідомляє Польське радіо.

Європі потрібні війська швидкого реагування, - голова дипломатії ЄС

Європі потрібні війська швидкого реагування для захисту союзу, фото Аravot

Голова дипломатії ЄС пропонує створити добровольчі батальйони, що будуть складатися із представників європейських країн. До спільних військових сил Європейського Союзу або так званих сил швидкого реагування слід набрати щонайменше п'ять тисяч солдатів. Про це Жозеп Боррель наголосив під час офіційного візиту до Брно 4 вересня.

Європейські депутати від Польщі по-різному висловили стосовно такої ідеї. Радослав Сікорський, що колись очолював міністерство закордонних справ  Польщі, депутат від Громадянської платформи, вважає, що служба у військах швидкого реагування має бути добровільною та оплачуватися з видатків оборонного бюджету Євросоюзу. Солдати будуть підпорядковуватися Раді закордонних справ та безпеки Євросоюзу. Однак безумовно такі військові формування мають бути, адже у іншому випадку Європа повністю залежить від військової підтримки НАТО.

Інший ексміністр Польщі, депутат від партії Право і справедливість Вітольд Ващиковський говорить, що у Європі немає коштів на внутрішню оборону, немає достатньої військової техніки та й взагалі Євросоюз не може навіть виконати зобов'язання в межах Північноатлантичного альянсу.

Як пише Reuters, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив схвалення щодо планів Європейського Союзу побудувати спільну оборонну політику. Однак генсек проти створення будь-яких сил швидкого реагування, що можуть дублювати операції союзників.

За його словами, наразі міністри оборони Євросоюзу хочуть створити батальйони, що нараховуватимуть 5 тисяч військовослужбовців. Європа бачить загрозу за межами її кордонів. 

Втім, у 2007 році бойові групи утворювали в ЄС, однак вони не використовувалися через суперечки щодо їх фінансування. Наразі питання оборони знову обговорюють, бо Європа хоче для захисту власних інтересів діяти незалежно від США.

Як повідомляв портал "Коментарі", десятки західних ЗМІ стали жертвами прокремлівських тролів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини