Фіни показують рекордно негативне ставлення до Росії: результати опитування

Переважна більшість громадян Фінляндії мають негативне ставлення до Росії.

Майже кожен житель Фінляндії негативно ставлення до Росії. Про це свідчить опитування "Цінності та ставлення" від організації EVA, за якими виявилось, що 94% фінів мають негативне ставлення до Росії. Ці показники стали найвищими серед інших країн.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, фіни змінили свій світогляд у зовнішній політиці та безпеці. Тепер громадяни Фінляндіє вважають, що друзів можна знайти в країнах Заходу та інших розвинутих демократіях. Крім того, Фінляндія стала членом НАТО та вважає США близьким союзником.

Згідно з опитуванням фіни найбільш негативно ставляться до авторитарних держав, зокрема Росії, Туреччини та Китаю. Лідером за цим показником стала Росія - 94% фінів вказали, що негативно ставляться до цієї країни. Туреччина опинилась на другому місці – 77%, а Китай з результатом у 72% замикає трійку країн з найбільш негативним ставленням від громадян Фінляндії.

Найбільш позитивне ставлення серед великих світових економік фіни мають до Японії – 76%. Слідом за нею йдуть Німеччина – 74%, Велика Британія – 73%, Франція – 65% та США – 64%.

Попри те, що фіни мають загалом позитивне ставлення до Сполучених Штатів, але вказують, що ця країна у них викликає підозру. 69% громадян Фінляндії пояснюють, що США є непередбачуваним союзником, оскільки там президентом можуть стати такі люди, як Дональд Трамп.

Україна не потрапила в опитування щодо ставлення фінів до інших країн.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Польщі змінилось ставлення до українців після початку війни.

Також "Коментарі" писали, що в Румунії змінились симпатії щодо України та Росії.