Головна Новини Світ Європа Франція блокує важливе рішення ЄС для України - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Франція блокує важливе рішення ЄС для України - ЗМІ

Дипломати вважають, що блокування Францією постачання боєприпасів до України може бути лобіюванням оборонних компаній.

12 квітня 2023, 16:35
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Франція блокує рішення Європейського Союзу про фінансування поставок боєприпасів в Україну. Зокрема французи хочуть створити умови для відшкодування боєприпасів та іншої техніки. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання PAP.

Франція блокує важливе рішення ЄС для України - ЗМІ

Президент Франції Еммануель Макрон. Фото з відкритих джерел

Євросоюз на саміті в Брюсселі на початку березня прийняв рішення постачати боєприпаси до України. Для цього було виділено 2 млрд євро, які перебувають у Європейському фонді миру. Ця угода має бути трансформована в документ правового характеру і через це переговори з країнами ЄС тривають.

З двох мільярдів євро половинна має піти на відшкодування поставок боєприпасів зі складів держав Євросоюзу. Однак у ЄС на складах недостатньо снарядів, тому існує пропозиція закупити їх за межами Євросоюзу.

"Однак проти цього виступила Франція. У цій ситуації рішенням буде придбати боєприпаси в третій країні на основі пожертвувань, а потім відшкодувати їх зі складів держави ЄС шляхом передачі іншої зброї третій країні. З цього приводу ведуться переговори", – повідомив чиновник ЄС виданню PAP.

Ще одна проблема стосується другого мільярда євро, який планують спрямувати на спільні замовлення для європейської промисловості. Найбільші замовлення, ймовірно, отримують три країни: Франції, Німеччини та Польщі.

"Французи заблокували рішення ЄС про другий мільярд євро. У проєкті містилося положення про те, що боєприпаси відшкодовуються лише на підставі вимоги України. Париж, однак, хоче, не пояснюючи чому, щоб це положення було вилучено. Це також означало б можливість повернення коштів за боєприпаси, за якими українська сторона не зверталася", — повідомив представник ЄС.

Дипломати вважають, що за таким рішенням Франції може бути лобіювання оборонних компаній.

"Йдеться про створення механізму примусового замовлення конкретного обладнання, яке українській стороні насправді може не бути потрібним", — говорить дипломат ЄС.

Більшість країн ЄС виступили проти цього рішення. А українська влада постійно наголошує на потребі боєприпасів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв. що Росія може змінити хід війни. Як показують секретні матеріали, що потрапили в мережу, в Україні закінчують боєприпаси до систем ППО.

Також "Коментарі" писали що, Єгипет відреагував на інформацію про таємні поставки 40 тис. ракет до Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини