Київ багато чим ризикує: Словаччина пригрозила Україні через зупинку транзиту нафти

Словаччина критикує Україну за зупинку транзиту російської нафти. Готують відповідь, якщо Україна не змінить свого рішення.

Керівництво Словаччини заявило, що буде реагувати на дії України, яка зупинила транзит російської нафти до Угорщини та Словаччини. За словами міністра оборони Словаччини, Україна такими діями "багато чим ризикує". Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на словацьке видання Trend.

Президент Словаччини Петер Пеллегріні розкритикував Україну за зупинку транзиту російської нафти через свою територію. За його словами, якщо Україна не змінить своє рішення, то Словаччина вживе заходи у відповідь.

"Якщо цю ситуацію не виправити, Словаччині доведеться якось реагувати. Я вважаю це дуже і дуже серйозною справою. Це дуже неприємне втручання в наші добрі стосунки, тому Словаччина, як суверенна країна, зрештою повинна буде вжити певних заходів у відповідь", - сказав Пеллегріні.

Міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк також прокоментував зупинку транзиту російської нафти та заявив, що "дії України були безвідповідальними", а Київ "багато чим ризикує".

Нагадаємо, що Україна через санкції зупинила поставки російської нафти компанії "Лукойл" трубопроводом "Дружба". Більшість країн ЄС знайшли альтернативні джерела отримання нафти, однак Угорщина та Словаччина продовжували імпортувати російську нафту. Після зупинки транзиту, обидві країни почали критикувати Україну через те, що не можуть отримати російську нафту на третій рік війни проти Росії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Угорщина вирішила "поститись" Україні за зупинку транзиту російської нафти.

Також "Коментарі" писали, що в ЄС говорять про втрату надії на розблокування грошей для України через одну з країн, яка накладає вето.