Головна Новини Світ Європа Кіпр припиняє видачу "золотих паспортів"
commentss НОВИНИ Всі новини

Кіпр припиняє видачу "золотих паспортів"

Інвесторам в економіку Кіпру надаватимуть пільги, але не громадянство

3 лютого 2021, 13:36
Поділіться публікацією:

Програма надання громадянства за інвестування в економіку Кіпру, яка викликала великі суперечки в суспільстві, остаточно припинить своє існування. Уряд збирається надавати інвесторам інші пільги, але не паспорта країни. Таку заяву зробив президент Республіки Кіпр Нікос Анастасіадес.

Кіпр припиняє видачу "золотих паспортів"

Паспорт Кіпру / фото https://internationalwealth.info/

Чиновник зазначив, що протягом певного періоду часу він кілька разів попереджав зацікавлені сторони про те, що програма може бути припинена. Схема не підлягає заміні.

"Для інвестицій будуть запропоновані інші пільги, але не громадянство", — сказав він.

Так, програма "золотих паспортів" для інвесторів мала суттєві недоліки і уряд припинив її реалізацію в кінці 2020 року. Тепер же уряд вирішив не вносити зміни, а повністю виключити видачу паспортів в обмін на інвестиції.

Завдяки цій програмі Кіпр залучив до бюджету понад дев'ять млрд євро з 2013 по 2019 рік. Проте її піддавали жорсткій критиці через можливі зловживання і побоювання з боку Євросоюзу.

Відзначається, що схему з одержанням паспорта Кіпру критики називали непрозорою і надавала можливості для відмивання грошей. Особливу популярність вона набрала серед росіян, українців, а останнім часом — серед китайців і камбоджійців. Кіпр припинив видавати "золоті паспорта" в листопаді минулого року. Завдяки даній програмі можливість безвізового пересування Євросоюзом отримали більше трьох тисяч чоловік.

Як повідомляв портал "Коментарі", критика програми досягла апогею після того, як телеканал "Аль — Джазіра" таємно зняв чиновника, депутата і юриста, які нібито намагалися допомогти уявному китайському інвестору з судимістю отримати паспорт громадянина Кіпру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини