Головна Новини Світ Європа Між Угорщиною та Хорватією сталася суперечка через Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Між Угорщиною та Хорватією сталася суперечка через Україну

Причиною дипломатичної суперечки стали заяви хорватського міністра Івана Анушича

25 жовтня 2024, 21:50
Поділіться публікацією:

 Дипломатичний конфлікт між Угорщиною та Хорватією розгорівся через питання підтримки України. Сьогодні, 25 жовтня, Міністерство закордонних справ Угорщини викликало хорватського посла для обговорення ситуації.

Між Угорщиною та Хорватією сталася суперечка через Україну

Угорщина та Хорватія посварились (фото з відкритих джерел)

За повідомленням Telex, суперечка виникла через заяви міністра оборони Хорватії Івана Анушича на засіданні комітету парламенту. Анушич висловив невдоволення позицією президента Хорватії Зорана Мілановича, який відмовився відправити хорватських військових до складу місії НАТО для навчання та забезпечення безпеки України (NSATU). Міністр застеріг, що, не беручи участі в таких військових місіях, Хорватія ризикує уподібнитися до Сербії та Угорщини, які, за його словами, відкрито підтримують Росію.

"Ми хочемо стати на бік Сербії, Угорщини, які зараз публічно підтримують Путіна? Чи хочемо ми залишитися частиною західного світу, західних цінностей та демократії?" – зазначив Анушич.

У відповідь глава угорського МЗС Петер Сійярто висловив здивування та наголосив на прагненні Угорщини до дружніх відносин із сусідами, включно з Хорватією.

"Було несподівано побачити, що міністр оборони Хорватії, схоже, обрав новий вид спорту – ображати угорців... Я з повагою прошу хорватський уряд не втягувати нас у свої внутрішні суперечки з президентом", – сказав Сійярто.

Сійярто підкреслив, що Угорщина не є стороною конфлікту між хорватським урядом та главою держави і попросив, щоб надалі це питання не використовувалось як привід для образ Угорщини.

Згодом угорське МЗС повідомило, що посла Хорватії Младена Андрліча прийняв заступник державного секретаря з питань регіону.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що ЗМІ дізналися, про що Угорщина намагається домовитися з РФ в обхід позиції ЄС. Уряд Угорщини та російський "Газпром" ведуть переговори про додаткові постачання газу до Будапешта в 2025 році. Транзит російського газу через Україну припиниться наприкінці 2024 року.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://telex.hu/

Новини