Головна Новини Світ Європа Молдова домовилася з "Газпромом" про газ - яка ціна питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Молдова домовилася з "Газпромом" про газ - яка ціна питання

Молдова опинилась у газовій кризі через завершення контракту з "Газпромом". Угоду уклали терміново, після складних перемовин

30 жовтня 2021, 17:35
Поділіться публікацією:

Перемовини Молдови та "Газпрому" завершились. Газ, який країна отримуватиме у листопаді та далі, рахуватиметься по особливій формулі. Про це пише молдавське видання News Maker.

Молдова домовилася з "Газпромом" про газ - яка ціна питання

Андрій Спіну (Andrei Spînu), міністр інфраструктури Молдови - фото Facebook

Андрій Спіну (Andrei Spînu), міністр інфраструктури Молдови, у своєму Facebook підсумував перемовини з "Газпромом". Згідно із новою угодою, країна у листопаді отримуватиме газ за 450 дол./тис. м3. Термін  дії нової угоди – 5 років. 

Листопадова ціна газу удвічі менша за жовтневу, зауважив молдовський урядовець. Протягом наступних місяців ціна, як він сподівається, зменшуватиметься.

Формула розрахунку залежить від того, яке співвідношення ринкових цін на газ та нафту у той чи інший період. Більше подробиць Спіну не розповів: формулу можна розкрити тільки з дозволу "Газпрому". Ціна, яку він назвав, розрахована саме за цією таємною формулою.

"Молдовагаз" має борги перед російською корпорацією. Аудит буде проведений у 2022 р. і визначить, яку суму та коли повинна сплатити країна. Джерела у російській пресі пишуть, що розмір боргу – 700 млн дол., борг Придністров'я не враховувався. 

Попередня угода закінчилась у жовтні та Молдова отримала кризу з газом. Продовження контакту на місяць призвело до триразового підвищення ціни. Паливо країна таки отримала, оскільки його придбала державна компанія Energocom, сплативши ринкову ціну.

Молдова найближчим часом отримає допомогу від Європейського Союзу — 60 млн євро для подолання газової кризи.

Світові ціни на газ та нафту зростають протягом останніх пів року. Станом на 29 жовтня 2021 р. ціна газу дорівнює 5597 дол./MMBt, нафти марки Brent — 83,74 дол./барель. 

Видання "Коментарі" раніше повідомляло, яким чином Молдова зуміла терміново придбати газ, очікуючи розв'язання питання з "Газпромом".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини