Головна Новини Світ Європа Не держави Балтії і Польща: яка країна може стати наступною жертвою Кремля після України
commentss НОВИНИ Всі новини

Не держави Балтії і Польща: яка країна може стати наступною жертвою Кремля після України

Проросійські сили у Молдові звинувачують владу у утиску російськомовних

31 грудня 2023, 18:05
Поділіться публікацією:

 Молдова можливо стане, як  наступна  жертва  російських  агресорів  опісля України.

Не держави Балтії і Польща: яка країна може стати наступною жертвою Кремля після України

Росія може напасти на Молдову (фото з відкритих джерел)

Такі висновки  оприлюднили  аналітики  США з Інституту вивчення війни (ISW), у  своєму звіті. 

За їх висновком, РФ  продовжила інформаційно дестабілізувати ситуацію в  республіці Молдова.  РФ виставляє себе  захисницею російськомовних, які ніби  знаходяться під загрозою.

"27 грудня російське державне інформаційне агентство ТАСС повідомило, що 19,1% школярів у Молдові обирають навчання російською мовою. ТАСС стверджував, що відмова уряду Молдови визнати російську мову державною в 1989 році призвела до війни в Придністров’ї та конфлікту з Гагаузією. Далі видання запевнило, що керівна проєвропейська молдовська "Партія Дії та Солідарності" посилює ці ймовірні давні мовні розбіжності, не надавши російській мові статусу "мови міжнаціонального спілкування", — процитували  ISW  журналісти пропагандистського ЗМІ.

За поясненням американських  аналітиків,  твердження щодо того, що "Партія Дії та Солідарності" є загрозою для  російськомовних в Молдові, дозволяє Кремлю "обґрунтувати будь-яку потенційну підтримку Росією прокремлівських акторів як гуманітарну спробу захистити російськомовних, а не спробу політичної дестабілізації самої Молдови".

"Кремль використав саме цю лінію аргументів як одну з підстав для свого повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році. Росія, ймовірно, намагається виправдати будь-які майбутні дії в Молдові як спробу захистити своїх "співвітчизників за кордоном", термін, який Росія широко визначила як етнічних росіян і російськомовних осіб за межами Росії, незалежно від їхнього громадянства", — підкреслюють аналітики  ISW.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Молдова готується до війниМолдова планує купити сучасну систему протиповітряної оборони, щоб мати можливість протистояти загрозам з боку Росії. Як повідомляє портал "Коментарі", про це заявив прем'єр-міністр країни Дорін Речан.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини