Парламент Угорщини прийняв суперечливий "закон про помсту"

Законопроєкт схвалений угорською керівною партією "Фідес" називають "законом про помсту" через його суперечливі положення щодо працівників освіти в країні.

Угорський парламент схвалив суперечливий закон, який спрямований проти вчителів у країні. Нові положення змінюють їх статус та передбачає збільшення робочого часу. Вчителі Угорщини назвали нову постанову "законом про помсту" через протести викладачів, що тривають понад рік. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання AP.

Зарплата вчителя в Угорщині є однією з найнижчих в Євросоюзі та складає близько тисячі євро. Нова реформа, яку просуває уряд Орбана, має на меті підпорядкувати вчителів, які вже півтора року організовують антиурядові страйки проти погіршення ситуації в освіті. Однак місцева поліція їх розганяє, інколи з застосуванням сльозогінного газу та кийків.

Закон схвалений керівною партією "Фідес" позбавляє угорських вчителів статусу держслужбовця, дозволяє збільшити час робочого дня до 12 робочих годин, а робочий тиждень до 48 годин. Окрім цього, "закон про помсту" дозволяє примусово перекидувати вчителів з однією школи до іншої, де існує нестача робітників.

Нові норми означатимуть, що вчителі не матимуть гарантії працевлаштування, а їхні контракти більше не будуть захищені Трудовим кодексом. Профспілки вчителів заявили, що тисячі педагогів покинуть професію, коли закон буде прийнято, і що законопроєкт було розроблено без відповідних консультацій із профспілками.

Перед прийняттям закону вчителі та студенти висипали лід перед угорським парламентом з написом JÖVŐ (майбутнє), що символізує віру в те, що майбутнє молоді Угорщини тане з ухваленням закону.

Орбан стверджує, що новий закон збільшить зарплати для вчителів та звинувачує ЄС, який заморозив частину фінансової допомоги через недоліки в демократії та верховенстві права в Угорщині.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв слова Орбана, який заявив, що Україна не може виграти війну. А також закликав не говорити про воєнні злочини Путіна. На ці слова відреагував радник ОП Михайло Подоляк.

Також "Коментарі" писали, що європейський політик назвав Орбана справжнім другом його країни.