Головна Новини Світ Європа Потяги замість літаків: Greenpeace пропонує ЄС скасувати рейси на короткі відстані
commentss НОВИНИ Всі новини

Потяги замість літаків: Greenpeace пропонує ЄС скасувати рейси на короткі відстані

Учені говорять, що поїзди менше забруднюють атмосферу, ніж літаки

27 жовтня 2021, 16:40
Поділіться публікацією:

Міжнародна природоохоронна організація Greenpeace наголосила та закликала країни Євросоюзу скоротити або скасувати кількість перельотів на короткі відстані. Про це пише Forbes.

Потяги замість літаків: Greenpeace пропонує ЄС скасувати рейси на короткі відстані

Літаки більше викидають вуглекислого газу, фото з відкритих джерел

Причина — рівень забруднення повітря, адже літаки викидають в атмосферу вуглекислий газ в об'ємах, що більші в кілька разів за об'єми СО2, який продукують потяги. Мова йде про об'єм в 9-13 разів більший, тобто літак більше забруднює повітря, ніж потяг. Відповідні дослідження провів аналітичний центр OBC Transeuropa. Замовником досліджень виступає Greenpeace.

Дослідники не лише оцінювали рівень забрудненості повітря, а й провели соціальні опитування громадян в різних країнах Європи. Досліджено більше 150 рейсів до Євросоюзу та 250 рейсів між країнами Союзу, а також до Великобританії, Норвегії та Швейцарії. Менше шести годин потрібно європейцю, щоб дістатися, наприклад, з Парижу до Амстердаму, або з Мадриду до Барселони.

За словами представниці Greenpeace Лорелей Лімузен, Європа має розвивати залізничну галузь, що менше забруднює повітря викидами СО2.

"Авіаційна промисловість є однією з найбільш шкідливих для клімату. За останні десятиліття авіація найбільше викинула парникових газів у Європі. Скорочення повітряного руху необхідно для обмеження швидкості глобального потепління до 1,5°C. Лише 1% населення планети літає і відповідає за половину об'єму глобальних викидів авіації. Якщо ця тенденція зберігатиметься, то авіаційна промисловість робитиме значний внесок у колапс, який станеться через зміни в кліматі. Ми повинні повністю змінити спосіб руху", — йдеться в дослідженні.

У авіаційній галузі ж хочуть повернутися на той рівень, який був до COVID-19 до 2024 року. Планується подвоїти кількість рейсів у всьому світі до 2037 року. Уряди підтримали авіаційну промисловість шляхом збільшення інвестицій та субсидіями, але від цього постраждала залізнична промисловість. Менше 7% пасажирів їздять залізничним транспортом в Європейському Союзі.

В звіті наголошується, що поїзди є легкодоступним та екологічно чистим альтернативним видом транспорту. Відповідно до опитувань, проведених European Investment Банком, 62% європейців підтримують заборону перельотів на короткі відстані та розвиток залізничного транспорту. 

Ключові висновки

51 (34 %) із 150 найбільш завантажених рейсів у ЄС можна здійснити поїздом менш ніж за шість годин.

73 (29 %) із 250 найбільш завантажених рейсів у Європі (ЄС, Норвегія, Швейцарія та Великобританія) можуть бути здійснені поїздом менш ніж за шість годин.

41 (27%) із 150 найбільш завантажених рейсів ЄС мають альтернативні прямі нічні поїзди у 2021 році. Для 81 мільйона європейських авіапасажирів доступні такі поїзди.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Україні запрацювала екопрокуратура.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини