Головна Новини Світ Європа Президентка Молдови схвалила скасування молдовської мови
commentss НОВИНИ Всі новини

Президентка Молдови схвалила скасування молдовської мови

Майя Санду підписала закон, який скасовує молдавську мову в країні та вводить поняття румунської мови.

22 березня 2023, 18:25 comments1081
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

22 березня президентка Молдови Майя Санду підписала закон, який скасовує поняття "молдовської" та "рідної" мови в офіційних документах. Тепер єдиною офіційною мовою в Молдові буде румунська. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Facebook Майї Санду.

Президентка Молдови схвалила скасування молдовської мови

Президентка Молдови Майя Санду. Фото з відкритих джерел

Молдова кілька років намагалась скасувати поняття "молдовської" мови, яке було прийнято на початку 90-х років за згодою проросійських партій і закріплено в конституції країни. Проте Конституційний суд схвалив можливість забрати з офіційних документів терміни "молдовська" та "рідна" мова і замінити їх на "румунська мова".

"Сьогодні ми оприлюднили закон, який підтверджує історичну та незаперечну істину: державною мовою Республіки Молдова є румунська", — написала Майя Санду на своїй сторінці у Facebook.

Окрім того, президентка наголосила, що десятиліттями громадян Молдови хотіли розділити через мовне питання. Санду зазначила, що "коли ви розділили націю, ви можете підпорядкувати та контролювати її, розділений народ не є об’єднаною силою, яка може себе захистити".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що закон про скасування молдовської мови на початку березня пройшов перше читання, а кілька днів тому за нього проголосувала більшість парламентарів країни. Уся процедура зайняла близько двох хвилин, адже законопроєкт вирішили не обговорювати.

Також "Коментарі" писав про Майю Санду, яка назвала дату, коли Молдова має стати членом ЄС. На думку президентки Молдови це має відбутись не пізніше ніж 2030 рік. Санду вважає, що її країна має реальні шанси на вступ до Євросоюзу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини