Головна Новини Світ Європа Президентські вибори в Молдові: про що свідчать підсумки першого туру і що це означає для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Президентські вибори в Молдові: про що свідчать підсумки першого туру і що це означає для України

Експерти вважають, що результати виборів в Молдові важливі й для України

2 листопада 2020, 14:23
Поділіться публікацією:

Центральна виборча комісія (ЦВК) Молдови вже підрахувала 100% бюлетенів на президентських виборах. Результати свідчать про те, що в країні буде другий тур виборів. У першому турі перемагає Майя Санду, яка виступає за інтеграцію в ЄС і НАТО. Вона набрала 36,16% голосів. Ігор Додон, налаштований на зближення з РФ, посів друге місце з 32,61% голосів. Кандидат в президенти від "Нашої партії" Рено Усатий набрав 16,90%. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, про що говорять ці підсумки та чому вони важливі для України.

Президентські вибори в Молдові: про що свідчать підсумки першого туру і що це означає для України

Очікування і реальність

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян вважає результати виборів у Молдові досить очікуваними. Як і прийдешній другий тур, який прогнозували експерти.

"Нічого дивного не відбулося. За винятком хіба що досить високої явки по закордонному округу. Навіть карантинні обмеження не змогли зупинити молдаван від бажання проголосувати. Що говорить про важливість для них цих виборів", — підкреслює експерт.

До другого туру виходять проросійський і проєвропейський кандидат. І тут, на думку Олега Саакяна, цікаво — чи підтримає Додона виборець Рено Усатого, який посів третє місце.

"Річ у тім, що Усатий є навіть більш проросійським, ніж сам Додон, — пояснює політолог. — Але, на відміну від минулих виборів, на цих він активно критикував Додона. І не факт, що ні продовжить це робити перед другим туром".

Для України негативи абсолютно прогнозовані — електоральний розкол в Молдові лише загостриться під час другого туру.

"Існують ризики зростання нестабільності в Молдові. На тлі Європи, зайнятої коронавірусними чварами, США, занурених у власну виборчу кампанію, подібною дестабілізацією може скористатися РФ. Що, звичайно, підвищує для нас безпекові ризики", — попереджає Олег Саакян.

Схожість з Україною

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає якоюсь мірою сенсаційним результат Санду. І нагадує, що вона вже конкурувала з Додоном, але тоді посіла друге місце, і розрив був більшим. А тепер вона випереджає чинного президента.

"Для нашої країни важливо не намагатися почати некоректно коментувати (на рівні політиків і чиновників різного рангу) вибори в Молдові. Подібні коментарі щодо ситуації в інших країнах нічим хорошим не закінчуються. Це розцінюється як втручання в чужі політичні процеси. І загрожує відповідною реакцією, — підкреслює політолог. — Так, Додон і Санду — різної геополітичної орієнтації. Додон вважається політиком, який готовий покращувати відносини з РФ, Санду — більш прозахідна. Але важливо, щоб наші політики не влізли в історію з молдавськими виборами".

Олексій Якубін звертає увагу, що Україна і Молдова переживають якоюсь мірою схожі процеси. Причому Молдова часом випереджає нас в них.

"Молдова раніше, ніж Україна, отримала лібералізацію візового режиму, зону вільної торгівлі з ЄС. Були там і протести, в тому числі численні. До речі, у нас на наступних виборах теж може формуватися вектор, подібний тому, що ми бачимо зараз в Молдові. Коли будемо вибирати між умовно східним і умовно західним напрямком, — говорить експерт.

Він також акцентує, що ключове протистояння буде в другому турі. І можлива ще більша поляризація суспільства.

"До речі, ситуація в Придністров'ї, попри непрості вибори в Молдові, не загострюється. І це добре. Для нас, в тому числі", — підкреслює Олексій Якубін.

Раніше "Коментарі" писали, що коли кандидату в президенти Молдови Майї Санду поставили запитання про те, яким вона бачить майбутнє Молдови, політик відповіла недвозначно і, в певному сенсі, жорстко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини