Головна Новини Світ Європа У Британії заявили, що Захід вже почав програвати осі зла: про що мова
commentss НОВИНИ Всі новини

У Британії заявили, що Захід вже почав програвати осі зла: про що мова

Британський парламентар Ієн Сміт заявив, що Захід програє так званій осі зла, проте відмовляється це розуміти

18 червня 2024, 20:00 comments1236
Поділіться публікацією:

Нова вісь тоталітарних держав становить найбільшу небезпеку для вільного світу з часів холодної війни. Ця загроза зростає, але західні лідери намагаються її применшити. Про це пише британський парламентар Ієн Дункан Сміт у своїй колонці для The Telegraph. Він зазначає, що основними членами цієї осі є Китай, Північна Корея, Росія та Іран, до яких приєднуються Сирія, М'янма, деякі країни Перської затоки та багато африканських держав.

У Британії заявили, що Захід вже почав програвати осі зла: про що мова

Вісь зла

Як підкреслює парламентар, кожна з цих країн має жахливий список злочинів. Зокрема, за його словами, злочини Росії добре відомі, багато з них здійснені в рамках прагнення Володимира Путіна відновити кордони колишнього Радянського Союзу. Після агресії проти Грузії в 2008 році, незаконної анексії Криму в 2014 році, Росія здійснила жорстоке і неспровоковане вторгнення в Україну в 2022 році. Внутрішні репресії проти політичної опозиції та кібератаки на Захід посилюють її загрозливу репутацію, підкреслив Сміт.

За його словами, Росії допомагає Китай, зокрема, організовуючи поставки зброї з Північної Кореї. Китай також чинить геноцид у Сіньцзяні, знищуючи уйгурський народ, порушує міжнародні угоди, арештовує борців за демократію в Гонконзі, погрожує захопити Тайвань та окупує острови в Південно-Китайському морі.

Як підкреслює Сміт, Китай і Росія тісно співпрацюють з Іраном, надаючи не лише зброю, але й стратегічну підтримку. Вони не підтримали Ізраїль після нападів ХАМАСу 7 жовтня 2023 року.

Парламентар переконаний, що Захід фактично перебуває у стані війни з цією віссю тоталітаризму, але програє, навіть не усвідомлюючи цього. Після закінчення холодної війни демократія відступає. Зараз, каже політик, більшою кількістю незалежних держав керують автократії і роль Китаю в цьому процесі є вирішальною.

Сміт вважає, що Західні уряди масово стимулювали економіку Пекіна і стали повністю залежними від Китаю у багатьох сферах, включаючи батареї, вітряки, електромобілі та рідкоземельні мінерали.  Він порівнює сучасну ситуацію з умиротворенням 1930-х років і його наслідками, підкреслюючи, що це не кінець історії, а лише її повторення.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що є країни, які хочуть заморозити війну в Україні і якомога швидше домовитися з РФ про переговори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини