Головна Новини Світ Європа У Фінляндії б’ють на сполох: росіяни розміщують радари у фінській затоці
commentss НОВИНИ Всі новини

У Фінляндії б’ють на сполох: росіяни розміщують радари у фінській затоці

Росія розмістила на острові радіолокаційну станцію та посадковий майданчик для військових гелікоптерів на острові поблизу Фінліяндії.

9 березня 2023, 14:29 comments2349
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

На острові Гогланд у східній частині Фінської затоки Росія встановила радіолокаційну станцію та посадковий майданчик для військових вертольотів. Острів знаходиться всього у 100 км від Гельсінкі. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на фінське видання Yle.

У Фінляндії б’ють на сполох: росіяни розміщують радари у фінській затоці

Російські військові на танках. Фото з відкритих джерел

Військова активність Росії на острові зростає протягом кількох років, а з 2014 року там проводять повітряно-десантні навчання. Острів є важливою стратегічною точкою, адже він розташований за 40 км від узбережжя Фінляндії та на відстані 55 км від узбережжя Естонії.

Згідно з журналістським розслідуванням, саме цей острів, ймовірно, був джерелом перешкод для прийому GPS, які минулого року вплинули на повітряний рух на півдні Фінляндії.

На супутникових знімках видно, що на острові встановлено диспетчерську вежу, метеостанцію, заправний пункт і спеціалізоване освітлення. Також вказується, що острів мав мати стратегічне значення у зв'язку з газопроводом Nord Stream.

У Фінляндії б’ють на сполох: росіяни розміщують радари у фінській затоці - фото 2

На думку старшого наукого співробітник Фінського інституту міжнародних відносин Чарлі Салоніус-Пастернака активність Росії на острові не становить фізичної військової загрози для Фінляндії.

"Фінляндія, мабуть, ніколи не була такою безпечною з часів своєї незалежності, тому що увага Росії зосереджена на Україні. Більшість військ, які раніше перебували біля фінського кордону, знаходяться в Україні. Крім того, багато російських військових були вбиті в Україні", – сказав Салоніус-Пастернак, додавши, що він вважає, що Сили оборони Фінляндії зараз також краще підготовлені, ніж будь-коли.

Острів Гогланд належав Фінляндії в міжвоєнний період, був демілітаризований і був туристичною визначною пам'яткою. СРСР захопив острів і частину інших східних районів Фінляндії в результаті війни 1939-1940 років.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія назвала масові ракетні удари по Україні 9 березня "відплатою".

Також "Коментарі" писали, що в Україні відповіли на тривожні слова Столтенберга про падіння Бахмута



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини