Головна Новини Світ Європа У Гаазі розпочався суд над колишнім президентом Косова у справі про воєнні злочини
commentss НОВИНИ Всі новини

У Гаазі розпочався суд над колишнім президентом Косова у справі про воєнні злочини

Колишнього президента Косово Хашима Тачі звинувачують у воєнних злочинах. Тачі відкидає звинувачення та стверджує, що він не винен.

3 квітня 2023, 17:50
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Колишнього президента Косово Хашима Тачі спеціальний суд у Гаазі звинувачує у воєнних злочинах під час повстань у 1998-1999 роках. Ці повстання зрештою допомогли Косово отримати незалежність, а сам Тачі став героєм у країні. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на AFP.

У Гаазі розпочався суд над колишнім президентом Косова у справі про воєнні злочини

Колишній президент Косово Хашим Тачі. Фото з відкритих джерел

Хашим Тачі та троє інших високопоставлених членів повстанського угруповання Армії визволення Косова (АОК) спростовують звинувачення у воєнних злочинах і злочинах проти людяності з 10 пунктів перед спеціальним трибуналом у Гаазі. Зокрема Тачі звинувачують у вбивствах, переслідуванні, зникненні людей у тому числі вже і після бойових дій.

"Ці четверо чоловіків, без сумніву, були головними лідерами ОАК, і вони були відзначені та вшановані за це", — заявив прокурор Алекс Вайтінг суду та додав, "але була темна сторона їхнього лідерства".

Вважається, що понад 13 тис. людей, більшість з яких були етнічні балканці загинули через повстання, коли Косово ще було частиною Сербії. Суд намагається довести, що Тачі прагнув знищити опозицію, щоб посилити свою владу в країні.

"Ця політика, яку підтримували обвинувачені, була спрямована на затримання опонентів, жорстоке поводження, тортури, а іноді й смерть", — сказав суддя Вайтінг.

Тачі заперечує свою провину, як і інші підозрювані.

"Я повністю не винен", — заявив трибуналу 54-річний Тачі.

У столиці Косова зібрались тисячі людей, які вийшли підтримати Тачі, адже вважають його національним героєм. Після оголошення суду в Гаазі про звинувачення Хашима Тачі у воєнних злочинах, політик подав у відставку та потрапив до Гааги.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Вищий антикорупційний суд оголосив у розшук депутата у підозрі на суму 88 млн гривень.

Також "Коментарі" писали про реакцію світу на рішення Міжнародного суду щодо видачі ордера на арешт Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини