Головна Новини Світ Європа У Греції святкують День "Ні": як одна подія змінила хід історії
commentss НОВИНИ Всі новини

У Греції святкують День "Ні": як одна подія змінила хід історії

Греція відповіла рішучим "Ні" на ультиматум здати свою країну під час Другої світової війни.

сьогодні, 14:14
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Щороку 28 жовтня в Греції, на Кіпрі та в грецьких громадах по всьому світу відзначають національне свято — День "Охі" (грец. Επέτειος του Όχι), що можна перекласти, як День "Ні". Це день, коли грецький народ святкує відмову уряду підтримати ультиматум Італії в 1940 році, що стало початком героїчного опору Греції у Другій світовій війні.

У Греції святкують День "Ні": як одна подія змінила хід історії

День "Ні" у Греції. Фото з відкритих джерел

Уночі 28 жовтня 1940 року тодішній прем'єр-міністр Греції Іоанніс Метаксас отримав ультиматум від італійського посла Емануеле Грацці. У ньому Беніто Муссоліні вимагав від Греції дозволити силам Осі зайняти ключові "стратегічні об’єкти" на території країни. Однак Метаксас відповів лаконічним "Ні!", яке означало категоричну відмову від капітуляції перед італійськими військами. Відповідь Метаксаса фактично означала початок війни з Італією та Німеччиною. 

У відповідь на відмову Греції італійські війська, дислоковані в окупованій Албанії, о 5:30 ранку 28 жовтня 1940 року атакували грецький кордон, але грецька армія виявилася сильнішою, ніж передбачали італійці. Нездатність Муссоліні захопити Грецію самотужки змусила його звернутися по допомогу до Гітлера. 

Попри героїчний опір, 27 квітня німецька армія окупувала Афіни, а згодом — острів Крит. Вся територія Греції була під контролем Осі, але рух грецький рух опору проти окупаційних сил зберігався.

Святкування Дня "Охі" почалося у 1942 році, ще під час окупації, спочатку переважно серед учасників руху опору. Після війни цей день офіційно став загальнонаціональним святом, що символізує патріотизм і силу духу греків, які не побоялися стати на захист своєї країни. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що МЗС України та Німеччини викрило МЗС Росії на брехливій російській пропаганді про поділ Польщі.

Також "Коментарі" писали про громадянина Греції, якого українські військові взяли в полон.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини