Головна Новини Світ Європа У Молдові суд змінив статус російської мови: подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

У Молдові суд змінив статус російської мови: подробиці

Офіційний статус у російської мови в Молдові «протримався» трохи більше місяця

21 січня 2021, 17:23
Поділіться публікацією:

У Конституційному Суді Молдови ухвалили рішення скасувати офіційний статус російської мови на території країни. Про подію повідомляє ресурс newsmaker.md.

У Молдові суд змінив статус російської мови: подробиці

Закон, що захищає російську мову, в Молдові визнали неконституційним. Фото: newsmaker.md

Мовою міжнаціонального спілкування російську в Молдові став завдяки прийнятому в грудні закону "Про функціонування мов на території Молдови". Однак трохи більше, ніж через місяць суд визнав документ неконституційним.

Із відповідним запитом до КСМ звернулися депутати Октавіан Цику, Дін Плингеу і Марія Чобану. На їхню думку, змушувати держслужбовців на вимогу громадян надавати документацію російською або будь-якою іншою мовою, на якій складали заяву, було категорично неправильним. До того ж, політики відзначали, що закон було проголосовано із порушенням норм.

"Якщо ми будемо використовувати російську для міжетнічних відносин, то ніколи не інтегруємо нацменшини в молдавський політичний дизайн. На це завжди буде впливати геополітичний порядок", — під час виступу зауважив Октавіан Цику.

Також депутат зауважив, що залежність від російської мови визначає подальший шлях країни: незалежність або залишитися "придатком" РФ.

Цікаво, що за словами глави Конституційного Суду Домніка Маноле, один із суддів — Володимир Цуркан — мав окрему думку щодо обговорюваного питання.

І все ж вердикт винесено: скандальний мовний закон в Молдові був скасований.

Питання державної мови залишається гострим і для України. Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що із 16 січня сфера обслуговування в таборі повинна перейти на українську мову.

Також на порталі можна дізнатися про користь і шкоду українського мовного закону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини