Головна Новини Світ Європа У Соборі Святої Софії в Туреччині відбулася перша молитва з моменту звернення назад в мечеть
commentss НОВИНИ Всі новини

У Соборі Святої Софії в Туреччині відбулася перша молитва з моменту звернення назад в мечеть

На першу молитву в Собор Святої Софії прийшов Ердоган

24 липня 2020, 22:17 comments1422
Поділіться публікацією:

Історичний собор Святої Софії Стамбула знову відкрився для п'ятничної молитви вперше з того часу, як було прийнято рішення перетворити його назад в мечеть після більш ніж 80 років роботи в якості музею. Про це пише CNN.

У Соборі Святої Софії в Туреччині відбулася перша молитва з моменту звернення назад в мечеть

Турецьке державне телебачення показало натовпу мусульман, що моляться в мечеті і навколо неї у п'ятницю вранці. Деякі люди приїхали з-за меж Стамбула і провели ніч навколо собору Святої Софії, очікуючи молитви. Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган взяв участь у п'ятничній молитві, де прочитав вірші з Корану.

За словами директора з релігійних питань Туреччини Алі Ербаса, тільки 500 осіб були запрошені всередину будівлі через обмеження, пов'язані з коронавірусом. Тисячі інших молилися в саду і на площі Султанахмет в Старому місті Стамбула.

Пізніше Ердоган відвідав мечеть Фатіха, де відвідав гробницю Фатіха Султана Мехмета, або Мехмеда Завойовника, який завоював тодішній Константинополя в 1453 році. Місто був перейменований в Стамбул.

Собор Святої Софії був першим християнським собором Римської Імперії і входить в число найбільш відомих візантійських споруд у світі. Після османського завоювання в 1453 році він перетворився з грецького православного собору в мечеть.

Потім це історичне місце стало музеєм у 1935 році в рамках декрету світського батька-засновника сучасної Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка.

Виступаючи у мечеті Фатіх, Ердоган заявив, що Собор Святої Софії повернувся до свого "первісного" використання.

Ердоган наказав перетворити історичний пам'ятник 10 липня після того, як суд скасував президентський указ 1934 року, який зробив його музеєм.Це рішення, що стосується однієї з найважливіших пам'яток міста і об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, було піддано критиці міжнародними релігійними і політичними лідерами, в тому числі агентством ООН з культури ЮНЕСКО.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Ердоган відреагував на критику Європейського Союзу та ряду держав по перетворенню собору Святої Софії в Стамбулі з музею в мечеть, про що повідомлялося раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини