Головна Новини Світ Європа У візовому тендері посольства Польщі в Україні є ознаки недобросовісної конкуренції - адвокат
commentss НОВИНИ Всі новини

У візовому тендері посольства Польщі в Україні є ознаки недобросовісної конкуренції - адвокат

Польська адвокатка детально розповіла про махінації у посольстві при проведені візового тендера

5 серпня 2021, 19:36
Поділіться публікацією:

У тендері посольства Польщі в Україні щодо послуг візового центру, результати якого оголошено у червні, є ознаки недобросовісної конкуренції. Таку думку висловила польська адвокатка Малгожата Серадзька виданню "Жечпосполіта", коментуючи пропозицію переможця тендеру надавати частину сервісу безкоштовно. На її думку, продаж послуг нижче вартості їх надання, або шляхом перепродажу їх нижче вартості покупки може ставити на меті усунення інших підприємців з ринку чи ускладнення доступу до нього.

У візовому тендері посольства Польщі в Україні є ознаки недобросовісної конкуренції - адвокат

Малгожата Серадзька (фото з відкритих джерел)

"Подібна цінова пропозиція, яка відрізняється від ринкових умов, порушує інтереси підприємців, які надійно та послідовно оцінюють вартість своєї послуги відповідно до поточної економічної ситуації. У процесі процедур державних закупівель підрядники прагнуть отримати конкурентну перевагу, пропонуючи вигідні умови для майбутніх поставок, послуг або будівельних робіт. Нерідкі випадки, коли спостерігається використання маніпуляцій з цінами або так зване перехресне субсидування для усунення конкуренції", — наголосила фахівець. 

Стаття 226 закону про публічні закупівлі (PZP) вимагає від замовника відхилити пропозицію, що становить акт недобросовісної конкуренції, до якого відноситься і маніпулювання ціною, вважає Серадзька. Адвокат пояснила, що таким порушенням є визначення ціни на одиницю продукції, яка б не покривала фактичних витрат за контрактом. Це можна класифікувати як перешкоджання доступу інших підприємців до ринку, вважає вона.

За словами Анджея Арендарського, президента Верховної економічної палати, Польща вже конкурує за українських трудових мігрантів з іншими країнами, зокрема, з Німеччиною. За даними Центрального статистичного управління Польщі (GUS), найбільша кількість вакансій в Польщі для українців є на виробництві, будівництві, торгівлі, ремонті транспортних засобів тощо. Однак чи будуть громадяни України працевлаштовуватися у цих секторах, і чи Польща не стане для них просто транзитною країною, залежить від кількох факторів, додає експерт. На його думку, в інтересах польських підприємств створення відповідних умов праці: легальних, справедливо оплачуваних, а також боротьба з усіма формами дискримінації працівників зі Сходу. Арендарський переконаний, що закінчились часи, коли працівник з-за східного кордону готовий був працювати нелегально або за контрактом, який передбачав вищу ставку, ніж удома, але нижчу, ніж мав би поляк. Крім того, Польща як держава має гарантувати, що візові процедури, пов'язані з приїздом та можливістю працювати в Польщі, виконуються максимально ефективно, вважає експерт. 

За даними на січень 2021 року, в Польщі проживало 1,35 мільйона громадян України. У січні 2020 року кількість заяв про намір працевлаштування та дозволів на сезонну роботу для громадян України у Польщі склала 160 тисяч, у квітні — 50 тис., в червні — 180 тис.

Посольство Польщі у грудні 2020 року оголосило тендер на надання послуг для п'яти власних консульств в Україні з обробки даних для надання віз. В червні переможцем оголошено консорціум з компаній TLScontact французської групи Teleperformance та польської Personnel Service близького до правлячої партії бізнесмена Томаша Місяка. Альянс запропонував обробляти дані на дозволи для прикордонного руху безкоштовно. Крім того, польська компанія сама займається працевлаштуванням українців, тому має конфлікт інтересів, вважають експерти. Три учасника тендера оскаржили його у Національній апеляційній палаті Польщі через порушення, на їх думку, закону про публічні закупівлі. 

У Києві, Одесі, Львові та Харкові пройшли мітинги біля консульств Польщі, представництва ЄС та МЗС України проти загроз монополізації ринку працевлаштування українців у Польщі. Проблемою зацікавилися народні депутати.

Нагадаємо, що видання "Коментарі" інформували про те, що як мінімальна зарплата в Польщі відрізняється від української. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини