Головна Новини Світ Європа Вибори в Молдові: що зміниться для України після 11 липня
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори в Молдові: що зміниться для України після 11 липня

Експерт назвав три найбільш ймовірних переможця на парламентський виборах у Молдові

11 липня 2021, 19:55
Поділіться публікацією:

Сьогодні у Молдові проходять дострокові парламентські вибори. Як той чи інший результат може відбитися на майбутньому республіки в цілому і її взаєминах з Україною та Росією, зокрема, а також чи можна вважати ці вибори доленосними — "Коментарі" розбиралися разом з експертом.

Вибори в Молдові: що зміниться для України після 11 липня

У кого найбільше шансів на перемогу на парламентських виборах у Молдові. Фото: "РИА Новости"

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Артем Філіпенко зазначає, що найбільш ймовірними видаються три варіанти результатів виборів.

"Перший варіант — перемога пропрезидентської партії "Дія і солідарність" (PAS), яка набравши понад 50% голосів, отримує можливість самостійно формувати уряд. Згідно з цим варіантом, до парламенту проходять три основні сили: PAS, Блок комуністів і соціалістів і партія "Шор" (це "іменна" партія, на чолі якої стоїть бізнесмен Ілан Шор, який був засуджений у зв'язку з причетністю до крадіжки мільярда з банківської системи Молдови)", — говорить експерт.

Другий варіант, на думку Філіпенко, — коли у пропрезидентській партії не вистачає голосів, але в парламент проходить також ще один учасник — Блок Ренато Усатого. Він вважає, що саме ця партія розглядається як імовірний союзник партії PAS. Ренато Вусатий під час президентських виборів у листопаді минулого року підтримав Майю Санду, що стала в підсумку главою держави. До того ж він жорстко критикує соціалістів і їхнього лідера екс-президента Ігоря Додона. Разом з тим, Ренато Вусатий — не дуже зручний союзник. Це політик-популіст, який керується, перш за все, своїми інтересами. Плюс в його політичній біографії є дуже сумнівні моменти та зв'язок з Росією.

"Ну, і третій варіант — це формування антипрезидентської коаліції, до якої увійду соціалісти, комуністи й "Шор". Такий варіант малоймовірний, але Молдова не раз демонструвала сюрпризи, тому виключати його ми не можемо. Треба сказати, що за останні місяці Ігор Додон і його соратники зробили все для того, щоб зіпсувати відносини і з Заходом, і з Україною, і з Румунією. Тому навряд чи у такої відверто проросійської коаліції буде перспектива", — вважає експерт.

Артем Філіпенко також говорить, що формування однопартійного пропрезидентського уряду — оптимальний варіант і для Майї Санду, і для Молдови, і, в кінцевому підсумку, для України. Для Молдови — це певна стабільність і надія на реформи і боротьбу з корупцією. Для України — можливість наситити реальними заходами ті домовленості, які були досягнуті в ході візиту Майї Санду до Києва в січні нинішнього року. Це й інфраструктурні проекти, і боротьба з контрабандою. Можливо, отримає новий імпульс такий формат взаємодії як "Асоційоване тріо", яке було створено міністрами закордонних справ України, Молдови та Грузії. Є надія й на відновлення роботи міжпарламентської асамблеї Україна-Молдова-Грузія, а також об'єднання ГУАМ.

На його думку, між Україною та Молдовою існує ряд спірних питань, таких, наприклад, як будівництво Україною гідровузла на Дністрі або питання демаркації кордону. Тут навряд чи варто очікувати серйозних поступок з боку Молдови, тому, швидше за все, залишається сподіватися на компромісні рішення.

"Що стосується Росії, то на цих виборах вона зробила відверту ставку на Блок комуністів і соціалістів, який, швидше за все, з'явився за їх сприяння. У всякому разі, Додон і соратники зайняли відверто проросійську позицію, використовуючи антизахідну риторику, залякуючи виборців можливою війною, приходом НАТО, в загальному класичним набором страшилок, які активно використовує російська пропаганда. У цьому контексті перемога пропрезидентської партії може розглядатися в Росії як поразку в боротьбі з колективним Заходом. Недарма протягом усієї виборчої кампанії Москва неодноразово робила заяви про втручання США і ЄС у вибори. Тим самим, вона вже готує грунт для виправдання поразки проросійських сил. На ситуацію в Молдові, як і на ситуацію в Україні, в Москві дивляться як на протиборство зі США, повністю ігноруючи волю самих громадян цих країн", — підсумував експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що Україна та Молдова поглиблюють співпрацю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини