Головна Новини Світ Європа Вперше за півстоліття: археологічну пам'ятку Великобританії закрили на ремонт
commentss НОВИНИ Всі новини

Вперше за півстоліття: археологічну пам'ятку Великобританії закрили на ремонт

Стоунхендж потребує ремонту, вважають науковці

15 вересня 2021, 20:40
Поділіться публікацією:

Археологічну пам'ятку Великобританії, яку знають у всьому світі — величний Стоунхендж закривають на ремонт. Про це повідомляє видання Independent.

Вперше за півстоліття: археологічну пам'ятку Великобританії закрили на ремонт

Стоунхендж руйнується від вітру і дощу, фото з відкритих джерел

Реконструкцію пам'ятки проведуть вперше за понад 60 років. Відомо, що під час лазерного сканування науковці виявили ерозію на каменях — утворені вітрами й дощами тріщини та отвори в перемичкових каменях. Також виявлено пошкодження на стиках та в бетонному розчині, який був нанесений у 50-х роках минулого століття.

Планується замінити бетон на вапняний розчин. Зокрема, відремонтують камінь, що слугував перемичкою та тріснув під час падіння у 1900 році. Востаннє його ремонтували в 1958 році, залатавши бетоном.

Навколо доісторичної споруди зведуть риштування, а новий ремонт проведуть за два тижні. Ремонтні роботи будуть проводити спеціалісти-консерватори.

За словами старшого куратора Хізера Себіре, унікальність Стоунхенджа саме в перемичках та спеціальних з'єднаннях для їх кріплення. За понад чотири тисячі років від вітру і дощу утворилися тріщини та дірки на поверхні каменю, які треба полатати.

Англієць Річард Вудман-Бейлі в дитинстві поклав копійку під одним з каменів у 1950 -х роках. Наразі йому 71 рік й чоловік покладе на те місце нову спеціально викарбовану для цієї події монету 2021 року.

Річард Вудман-Бейлі — син головного архітектора з питань старовинних пам’яток. Монету для нього виготовлять на Королівському монетному дворі. Директор служби колекціонування Королівського монетного двору Ребекка Морган повідомила, що для цього випадку створили 20-фунтову срібну монету із зображенням Британії.

Як повідомляв портал "Коментарі", у Йорданії раптово забарвилася вода в озері.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини