Головна Новини Світ Європа Вже дві країни офіційно визнали воєнні злочини РФ в Україні геноцидом
commentss НОВИНИ Всі новини

Вже дві країни офіційно визнали воєнні злочини РФ в Україні геноцидом

Країни Прибалтики назвали речі своїми іменами - злочини окупантів - геноцидом

21 квітня 2022, 14:56
Поділіться публікацією:

21 квітня на засіданні естонського парламенту Рійгікогу було ухвалено рішення про визнання злочинів, які вчинили російські військові проти українців, геноцидом. Таке історичне рішення прийнято після виступу голови української парламентської делегації Олени Шуляк.

Вже дві країни офіційно визнали воєнні злочини РФ в Україні геноцидом

Фото ілюстративне / Pixabay

Рійгікогу прийняв заяву "Про військові злочини та геноцид в Російській Федерації в Україні", яку подали 84 депутати (584 AE). В тексті йдеться, що виявлено систематичні та масові військові злочини, вчинені російськими збройними силами проти українського народу.

"Російська Федерація вчинила акти геноциду, зокрема, проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях, зокрема в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та Маріуполь, а також у багатьох інших населених пунктах України. Вони полягають у вбивствах, викраденнях, депортації, ув’язненні, катуваннях, зґвалтуваннях, а також оскверненні трупів", – йдеться у повідомленні.

Рійгікогу закликає до визнання геноциду в Україні парламенти інших країн та міжнародні організації. Крім того, парламент Естонії закликає їх підтримати розслідування російських злочинів і забезпечити кримінальне переслідування винних, а з цією метою – створити міжнародний суд у співпраці з державами. Рійгікогу також закликає країни світу негайно посилити санкції проти росії, включаючи призупинення всіма без винятку торгівлі енергоносіїв з Росією й негайно збільшити військову та критичну гуманітарну допомогу Україні.

До рішення Естонії приєдналася і Латвія. Сейм прийняв заяву щодо агресії Росії та військових злочинів в Україні, в якій наголошується на геноциді Росії проти українського народу та закликається до країн-членів Європейського Союзу (ЄС) негайно припинити імпорт російської нафти та газу. За заяву проголосували 83 депутати від усіх депутатських груп.

Спікер комітету Сейму у закордонних справах Річард Коль (НА) на засіданні парламенту звернув увагу на те, що російські збройні сили, не в змозі окупувати важливі міста в Україні, атакують українські школи, житло та незахищені верстви населення — жінок та дітей. Коль наголосив, що речі треба називати їх справжнім ім’ям, а Росія здійснює геноцид в Україні. Вже є численні докази злочинів, скоєних російськими збройними силами, і їх слід продовжувати збирати.

У заяві парламентського комітету із закордонних справ і яку ухвалив Сейм, йдеться про розширені свідчення і докази масових жорстоких злочинів, скоєних російською армією – вбивств, катувань, сексуальних знущань та осквернення громадян України, включаючи жінок і дітей, у Бучі, Ірпіні, Маріуполі та ін. У своїй заяві Сейм засудив зусилля російської влади заперечувати злочини, скоєні російськими збройними силами в Україні.

"Тактика Росії в Україні, бомбардування міських територій, громадських центрів, пасажирських станцій і цивільної інфраструктури, а також вбивство цивільних осіб у російських збройних силах демонструє ознаки військових злочинів і навіть злочинів проти людства", — йдеться у повідомленні. 

Сейм також визнає гуманітарну катастрофу в Маріуполі, коли російська армія не дозволяє мирним жителям покинути місто або вбиває їх під час втечі, руйнує інфраструктуру міста, склади з зерном та продуктами харчування, блокує постачання їжі, ліків та води, що призводить до голодної смерті, смерті від зневоднення чи російської зброї.

Як повідомляв портал, в Нацполіції розповіли про роботу на деокупованих територіях та нові факти звірств окупантів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини