Головна Новини Світ Франція Хто переміг на президентських виборах у Франції
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто переміг на президентських виборах у Франції

Макрона французи обрали на другий термін президентства

25 квітня 2022, 08:28
Поділіться публікацією:

У Франції оголосили результати президентських виборів за 24 квітня. Про це повідомляє Голос Америки.

Хто переміг на президентських виборах у Франції

Фото ілюстративне / Pixabay

Попередньо підраховано дані голосування в екзіт-полах. У другому турі змагалися Еммануель Макрон та Марін Ле Пен. За Макрона проголосували 57-58% виборців, за Ле пен 41-42% виборців. Таким чином президент залишається на другий термін. Втім, в червні 2022 року в країні проходитимуть вибори до парламенту, на яких суперниця Макрона буде просувати свою партію.

Президент Володимир Зеленський привітав свого французького колегу телефоном.

"Я бажаю йому подальших успіхів на благо [французького] народу. Я ціную його підтримку і переконаний, що ми разом рухаємося до нових спільних перемог", – написав Зеленський в Twitter українською та французькою мовами.

Макрона привітав президент Європейської ради Шарль Мішель. За його словами, другий термін президента сприятиме спільній та плідній співпраці Франції в суверенному Європейському союзі найближчі п'ять років.

Джо Байден наголосив, що співпраця з Францією в сферах підтримки України, захисту демократії та протидії зміні клімату продовжиться, вітаючи другий термін Макрона. Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон назвав Францію "одним із наших найближчих і найважливіших союзників" й також підкреслив, що співпраця над важливими питаннями для обох країн триватиме.

Також привітали Макрона прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, канцлер Олаф Шольц, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес, бельгійський прем'єр-міністр Олександр Де Кру, Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді, генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебрейесус, прем'єр-міністр Ірландії Мішель Мартін, президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс, прем'єр Швеції Магдалена Андерссон, президент колишньої французької колонії Габон Алі Бонго Ондімба, норвежський прем'єр-міністр Йонас Гар Сторе.

Все повторилося як в 2017 році, коли Макрон набрав більше голосів ніж Ле Пен — 66,1% проти її 33,9%. Ле Пен в передвиборчій кампанії робила ставки на зростання вартості життя французів та економічній політиці.

Як повідомляв портал, яку роль зіграла Україна у протистоянні Макрона та Ле Пен.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини