Головна Новини Світ Франція Макрон втрачає позиції в парламенті: що це означає для Франції, ЄС, України – у чому небезпека
commentss НОВИНИ Всі новини

Макрон втрачає позиції в парламенті: що це означає для Франції, ЄС, України – у чому небезпека

Відлуння російсько-української війни відобразилися і на парламентських виборах у Франції

20 червня 2022, 10:30
Поділіться публікацією:

На парламентських виборах у Франції у другому турі перемогла пропрезидентська коаліція "Разом". Проте отриманих місць не вистачає для збереження абсолютної пропрезидентської більшості. Про що свідчать результати другого туру французьких парламентських виборів? Що це означає для Франції, ЄС, України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Макрон втрачає позиції в парламенті: що це означає для Франції, ЄС, України – у чому небезпека

Еммануель Макрон. Фото: euronews.com

Як свідчить підрахунок голосів, пропрезидентська коаліція "Разом" (Ensemble) отримує в новому парламенті (Національні збори) 245 місць (для збереження абсолютної більшості необхідно було набрати 289 мандатів), блок лівих сил Nupes ("Новий народний екологічний та соціальний союз", очолюваний Жан-Люком Мелашоном) – 131, "Національна асамблея" (праві популісти Марін Ле Пен) – 89, "Республіканці" (партія правого центру) – 61. Крім того, у парламенті буде 22 депутати від різних лівих сил, 10 – від різних правих сил, 10 депутатів-регіоналів.

Партія Макрона на першому місці — і прем'єра-опозиціонера, лівого прем'єра не буде

Науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань робить такі висновки з другого туру французьких виборів:

"Вперше з 2000 року президенту, який переміг на виборах, не вдалося сформувати більшість на основі пропрезидентської партії. Була рекордно низька явка виборців – лише 38%. Також можна відзначити успіх лівих та правих популістів".

Хороша новина для України, на думку експерта, що ліві не перемогли, не набрали більшості. Для французької геополітики це була б найбільша загроза, упевнений він.

"Погана новина для Макрона і, можливо, для всієї французької політики – пропрезидентська сила не отримувала абсолютної більшості. І це призведе до того, що ситуація в новому парламенті може бути досить нестабільною, – пояснює Олексій Гарань. – Доведеться формувати з кимось більшість. Але поки що правоцентристська консервативна партія заявила, що не хоча бути в коаліції з партією Макрона. Можливо, вдасться умовити частину соціалістів, "зелених", регіональних депутатів, яких обрано не за партійними списками. Але це теж буде непростим завданням".

Новий парламент може бути нестабільним, а Макрону прийду маневрувати, щоб знаходити підтримку своїм різним ініціативам, зокрема у зовнішній політиці, упевнений професор.

Він акцентує, що оновлена ​​французька політична сцена, парламент, концентруватиметься навколо трьох основних сил – центристи Макрона, ліві популісти на чолі з Меланшоном та праві популісти на чолі з Марін Ле Пен (для якої такий результат – великий успіх, оскільки її партія здобула 89 місць проти 8 у попередніх Національних зборах).

"З огляду на все це французька політика ускладнилася. Макрон буде ослаблений. І може статися так, що буде ослаблена його зовнішня політика, – підкреслює Олексій Гарань. – Але драматизувати не варто. До 2000 досить частою була ситуація співіснування (фр. cohabitation), коли президент належав до однієї партії, уряд формували його опоненти. Звісно, ​​така система – непроста. Саме тому французи відмовилися від неї, провівши реформи на початку цього століття. Але в цьому випадку повернення до комісії не буде. Партія Макрона на першому місці – і прем'єр-опозиціонер, лівий прем'єр (а це була загроза) не буде. І це добре для нас".

Послаблення політичних "тилів" Макрона заважатиме йому в реалізації спільної політики Євросоюзу

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає, що позиції президента Еммануеля Макрона у новому складі парламенту будуть дещо ослаблені.

"Замість монобільшості йому доведеться формувати коаліційний уряд і відповідно йти на компроміси із партнерами. Єдиний реальний варіант коаліції – з республіканцями, але вони це розуміють і спробують отримати максимум за свою "золоту акцію". В результаті деякі ініціативи Макрона або проходитимуть через парламент насилу, або їх взагалі доведеться відкласти", – пояснює Ігор Попов.

За його словами, перед французькою економікою стоять серйозні виклики через російське вторгнення в Україну. І в будь-якому випадку доведеться ухвалювати непопулярні рішення. Необхідність враховувати думку партнерів щодо коаліції лише ускладнить прийняття таких рішень.

"Звичайно, щодо підтримки України позиції Франції сформовані. Але внутрішньополітичні розбіжності можуть мати ефект і під час обговорення кожної конкретної поставки озброєння чи фінансової допомоги. Тим більше, що у парламенті сформуються дві численні опозиційні фракції – як правий Національний фронт, так і ультраліва група Меланшона", – пояснює експерт.

Ігор Попов упевнений, що ослаблення політичних "тилів" Макрона заважатиме йому і в реалізації спільної політики Євросоюзу. Внутрішня політика вимагатиме більше уваги і іноді може зв'язувати руки при прийнятті складних рішень на рівні ЄС.

"Хоча, у будь-якому разі, блок Макрона є переможцем виборів, – підкреслює експерт. – Він отримав підтримку виборців, і саме Макрон формуватиме як внутрішню, так і зовнішню політику республіки".

У французькому суспільстві соціально-економічні теми починають домінувати

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін наголошує, що за півтора місяці, що пройшли з президентських виборів, у Макрона рейтинг упав.

"Так, його партія здобула перше місце, але в неї немає абсолютної більшості. Свою роль зіграв результат другої політичної сили – альянс зелених та лівих під проводом Мелашона. Цей блок лівих сил Nupes значно збільшив результат. Тому що порушував тему дорожнечі життя, недоступності житла тощо. Соціально-економічні питання. І ці вибори показали, що для французів на даний момент ця тема є високо затребуваною. Якщо партія Макрона "Разом" не змогла взяти абсолютну більшість", – пояснює політолог.

Цікавим він вважає те, що партія Ле Пен посіла третє місце, тоді як на президентських виборах у другий тур із Макроном вийшла саме вона, не Мелашон.

"Для миру загалом та України зокрема послаблення позицій Макрона підтверджує, що ситуація з російсько-українською війною та санкціями як її наслідками – серйозно впливає на західноєвропейські країни. Вказує зростання цін на енергоносії, інфляція і так далі. У французькому суспільстві (і не лише) соціально-економічні теми починають домінувати. Затьмарюючи зовнішньополітичний порядок денний, – наголошує Олексій Якубін. – На жаль, питання нашої війни стає менш актуальним усередині європейського суспільства. Затирається внутрішньою соціально-економічною повісткою. І це — тривожні сигнали. До того ж, як наголошували вже багато експертів і політиків, чим довша війна триває, тим більший вплив відчує на собі Європа. Особливо ближчий до зими. Як наслідок – можна прогнозувати посилення спроб посадити Україну та Росію за стіл переговорів. Головне питання – за чий рахунок укладатимуться (якщо будуть) мирні угоди".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Дмитро Кулеба розповів, як воюватиме Україна, якщо постачання зброї не буде



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини