Головна Новини Світ Франція Навіщо Лукашенко атакує білоруські ЗМІ — експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Лукашенко атакує білоруські ЗМІ — експерт

На думку Ігоря Тишкевича, невизнаний президент Білорусі намагається схилити на свою сторону всіх, хто не визначився з політичними поглядами

9 липня 2021, 19:45
Поділіться публікацією:

Навіщо Лукашенко атакує білоруські ЗМІ — експерт

Лукашенко зачищає незалежні ЗМІ Білорусі. Фото із відкритих джерел

Останні кілька днів в Білорусі пройшли неспокійно для місцевих журналістів. Від тисків влади і правоохоронних органів постраждало декілька незалежних видань, в т.ч. і сайт "Наша Нива". З'являються й інші ознаки посилення режиму Лукашенка. Своєю думкою із порталом "Коментарі" ексклюзивно поділився експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ігор Тишкевич.

Спеціаліст вважає, що посилення на кордоні з Україною носять скоріше показний характер, ніж серйозний. А ось атака режиму Лукашенка на медіа — цілком реальна.

"На перший погляд, здається абсурдною атака на медіа (в тому числі газету и зараз портал — "Наша Нива"), які залишилися вже тільки в Мережі. Але насправді те, що відбувається, за логікою білоруської центральної влади, має сенс. На тлі проблем у конкурентів і закриття порталу Tut.by, "Наша Нива" як загальнонаціональний портал, швидше за все, отримала частину читачів Tut.by, які природним чином перетекли до неї. тобто, завданням влади, як би цинічно звучить, було зачистити тимчасово і цей ресурс", — пояснює експерт.

Навіщо Лукашенко атакує білоруські ЗМІ — експерт - фото 2Екссперт Ігор Тишкевич. Фото із відкритих джерел

За його словами, на сьогодні найбільші білоруські портали перейшли в Telegram. І хоч команда Tut.by презентувала новий сайт — Zerkalo.io, яке буде доступно в Білорусі через VPN, зворотний дрейф читачів із Telegram на портал буде, м'яко кажучи, не повний.

"Telegram у Білорусі стиснувся у масі своїй до людей, які негативно ставляться до влади, — продовжує Ігор Тишкевич. — А Лукашенку важливо схилити на свою сторону тих, хто не визначився. Звідси — зачистка загальнонаціонального медійного поля".

Експерт підкреслює, що Брестська область, медіа якій зараз потрапили під удар, з точки зору незалежної преси — цікавий регіон.

"Тут діють Intex-Press, "Брестська газета", "Перший регіон". Той же Intex-Press із 2001 до 2003-го із газети з програмою місцевої студії ТВ розвинулася до холдингу, який включав у себе шість видань в трьох райцетрах. Вплив на місцевий порядок, на населення у незалежної преси Брестської області було і є. А тому пішла скоординована атака по зачистці інформаційного поля. Порожниною закрити місцеві газети у центральної влади поки не виходить, але налякати і продемонструвати силу вона вважає за необхідне", — пояснює Ігор Тишкевич.

Експерт акцентує, що білоруська влада не має наміру повністю зачищати інформаційне поле. Але прагне на перехідний період, 2-3 тижні, дезорганізувати ЗМІ, щоб ті протягом декількох місяців істотно втратили аудиторію.

"Справа в тому, що в серпні Лукашенко планує презентацію своєї версії Конституції. Слідом — оголосити референдум, із допомогою якого хоче оновити свою "легітимність". При цьому він нічого не втрачає, — підкреслює фахівець. — Якщо люди проголосують за нову версію Конституції, Лукашенко буде позиціонуватися як диктатор, який запропонував демократію. Намагатиметься так себе "продавати". А якщо білоруси проголосують проти, він буде говорити — бачите, народ підтримує президента, не хоче змін".

Білоруське суспільство, за словами Ігоря Тишкевича, розбилося зараз на три групи: прихильники існуючого режиму, його противники, а також дуже велике "болото" із тих, хто не визначився.

"І Лукашенко бореться за "болото". Йому важливо, щоб люди, які не є його прихильниками, взяли участь в постановці, мета якої, показати відсутність будь-якої альтернативи Лукашенку. Під це — і нинішня атака на медіа", — резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чи існує ризик, що в умовах ескалації військового конфлікту Білорусь об'єднається з Росією проти України. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, які наслідки, на думку експертів, для обох країн несе закриття білорусько-українського кордону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини