Головна Новини Світ Франція Перший тур за Макроном: чому ці вибори у Франції вкрай важливі для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Перший тур за Макроном: чому ці вибори у Франції вкрай важливі для України

Від позиції Франції може залежати подальша підтримка Євросоюзу України у війні проти Росії

11 квітня 2022, 12:55
Поділіться публікацією:

Чинний президент Франції Еммануель Макрон переміг у першому турі виборів глави держави, що відбувся 10 квітня. Він набрав 27,6% голосів, що на три пункти більше ніж на виборах п'ять років тому. Друге місце посіла лідер ультраправої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен, за яку проголосували 23,41% виборців. Про що свідчить результат першого туру? Чому це важливо для України? Чого очікувати від другого туру, наміченого на 24 квітня? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Перший тур за Макроном: чому ці вибори у Франції вкрай важливі для України

Макрон та Ле Пен. Фото: з відкритих джерел

Макрон буде послідовним у курсі на відмову від російських нафти та газу

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля акцентує, що результати Макрона та Ле Пен передбачувано виявилися близькими. Але другий тур, на його думку, залишиться за чинним президентом.

"На тлі повномасштабної війни Росії проти України, Ле Пен активно використала соціальну риторику, тобто – апелювала до соціального самопочуття французів. Адже і без цієї війни та її важких економічних наслідків, у тому числі для країн ЄС, у Франції під час президентства Макрона раз у раз проходили акції протесту, пов'язані з соціально-економічними проблемами (той самий ковід неабияк вдарив по економіці). І Ле Пен вирішила нинішню геополітичну ситуацію конвертувати у соціальні гасла. Наприклад, вона намагалася лякати виборців тим, що антиросійські санкції (розрив бізнес-відносин із РФ, відмова від її енергоносіїв) шкодять французькій економіці", – розповідає Володимир Воля.

Тоді як Макрон чимало сил кинув на зовнішньополітичну діяльність, у тому числі спробу спершу не дати статися російському вторгненню в Україну, а потім, коли цього не вдалося – якнайшвидше його зупинити.

"Але в другому турі у лідера "Національного об'єднання", швидше за все, буде менше можливостей грати на цих настроях та побоюваннях французів. Адже загалом у Франції є розуміння — будь хто, аби не Ле Пен. Не випадково більшість кандидатів, які не вийшли у другий тур, закликали віддати голоси чинному президентові", – зазначає політолог.

Отже, продовжує він, швидше за все, за два тижні перемога буде за Макроном. А тому не варто очікувати пом'якшення французької політики щодо Росії.

"Думаю, що Макрон буде послідовним у курсі на відмову від російських нафти та газу. В даному випадку йдеться не про зміну позиції окремої держави – Франції, а про системний зсув у всій західній політиці. Про системний розворот Заходу від РФ, – пояснює Володимир Воля. – Хто, як не Макрон, міг переконатися на особистому досвіді спілкування з Путіним, що поки той має кошти на війну — він продовжуватиме війну. Він глухий до всіх закликів, вимог. Готовий ігнорувати всіх і все, включаючи здоровий глузд".

А тому, впевнений експерт, залишається лише один варіант — позбавити Путіна і тих, хто буде після нього — доходів від продажу нафти та газу, а також бізнес-проектів, що розвиваються на території РФ (у тому числі на західні інвестиції). Тому що отримані кошти російська влада вкладає не процвітання своєї країни та зміцнення міжнародних зв'язків, а у реалізацію своїх імперських амбіцій із захоплення чужих територій.

"Так що відносини з Росією у Франції продовжуватимуть охолоджуватись, тоді як підтримка України зростатиме", – прогнозує політолог.

У разі ймовірнішої перемоги Макрона, йому доведеться остаточно визначитися з питанням України

Політичний експерт Світлана Кушнір наголошує, що на пост президента Франції претендували 12 претендентів. І вважає, що штаб Макрона має радіти, що у другий тур із ним не вийшов соціаліст Жан-Люк Меланшон, якого Ле Пен обійшла у рамках статистичної похибки.

"У багатьох аспектах під час передвиборчих перегонів програми та заяви Макрона та Меланшона були майже ідентичні. А так буде чіткий вододіл. І багато французів віддадуть перевагу "набридлому Еммануелю", ніж "нове/старе зло в особі Марін". У такому стилі, до речі, висловився і Меланшон, і низка інших політиків, які не дійшли другого туру", – говорить експерт.

За її словами, коли ми дивувалися в Україні, чому Макрон продовжує спілкуватися і намагається телефонними дзвінками вгамувати Путіна, як він міг "проковтнути" недипломатичну поведінку кремлівського старця по відношенню до себе (і Франції) на очній зустрічі в Москві, треба пам'ятати, що завдання у глави французької держави багаторівневі.

"Для французів 44-річний Макрон – не нова особа. Протести "жовтих жилетів", ковидні обмеження, війна в Україні зіграли проти нього. Французи історично близькі до росіян, багатьом бізнесменам не подобається ситуація, коли треба або працювати в РФ, або заляпати репутацію кров'ю українців. При цьому від уряду Макрона корпорації так і не отримали відповіді щодо можливих компенсацій у разі втрати російського ринку, – пояснює Світлана Кушнір. – А ось Марі Ле Пен, чиє "Національне об'єднання" фінансується РФ, умикнула у Макрона сюртук миротворців в очах певної маси французів (як і інші кандидати, які так чи інакше критикували правління Еммануеля, якому створювали образ спраглий війни). Саме ця експлуатація, помножена на численні протести профспілок та загальний негативний тренд в економіці пересічного француза, який орієнтується на свій гаманець, дали такий ефект".

На думку експерта, у другому турі Макрон спробує завоювати голоси французів, які підтримують того ж таки Меланшона. А також відшукає електорат серед виборців інших опонентів.

"Але біда: нинішнє голосування показало одну з найнижчих явок за всі минулі роки (в районі 65%). Стабільний електорат Ле Пен досить вмотивований голосувати і вдруге. Голоси ж на користь Макрона доведеться буквально збирати по крихтах, вести людей за руку до кабінок для голосування. Тож результат поки що не визначений, – вважає Світлана Кушнір. – Але у разі більш ймовірної перемоги Макрона йому доведеться остаточно визначитися з питанням України. Можливе зволікання з належним рівнем підтримки, можливо, пов'язане саме з виборами (у великій частині французів досить проросійські настрої). Але, наголошую, якщо Макрон справді претендує на статус головного в Євросоюзі, то залишатися на двох стільцях у визначенні тиранії та агресії Путіна проти України – не вдасться. Або Макрон за мир в Україні та задушливі санкції плюс потужне озброєння української армії – чи він на одному боці з людоїдським путінським режимом. У ЄС вже набирається критична маса країн-учасниць, у яких до лавіруючої поведінки чинного президента Франції є безліч питань. І Макрону таки доведеться визначитись із чіткою відповіддю".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Макрон, Ле Пен та російсько-українська війна : чому для України важливими є вибори президента Франції.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини