Головна Новини Світ Франція Повномасштабна війна Білорусі з Україною: реальна загроза чи бажання похайпити
commentss НОВИНИ Всі новини

Повномасштабна війна Білорусі з Україною: реальна загроза чи бажання похайпити

Олександр Лукашенко заявляє, що збирається закупити в Росії З-400, нові літаки і вертольоти і інше озброєння

5 жовтня 2021, 12:18
Поділіться публікацією:

У партії "Слуга народу" допускають широкомасштабну війну з Білоруссю. Мовляв, саме агресія проти України може стати тією платою, яку пообіцяв невизнаний більшістю світу як президент Білорусі Олександр Лукашенко президенту Росії Володимиру Путіну за порятунок свого режиму.

Повномасштабна війна Білорусі з Україною: реальна загроза чи бажання похайпити

Повномасштабна війна Білорусі з Україною - фото з відкритих джерел

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи існує така загроза і як можна мінімізувати ризики конфлікту.

Україні слід було б ініціювати неформальні переговори з Лукашенком

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда згоден з тим, що політику Білорусі щодо України останнім часом складно назвати дружньою. Але сподівається, що Лукашенко усвідомлює: агресивні дії Росії з території Білорусі повністю ліквідують його як політичного суб'єкта.

"І це буде більш значний за наслідками крок, ніж протести, які охопили Білорусь із серпня 2020 року — після президентських виборів, на яких була оголошена перемога Лукашенка", — попереджає Євген Магда.

Він акцентує, що заявлена Лукашенком сума на покупку російського озброєння (1 млрд доларів) різко контрастує з об'ємом золотовалютних резервів Білорусі. А тому, дійсно, є загроза, що т.зв. "зелені чоловічки" (вони ж російські військовослужбовці) з'являться на білоруській території — під виглядом білоруських військовослужбовців.

"Радив би українським політикам утримуватися від гострих заяв, які може використовувати білоруська і російська пропаганда. Україні слід було б ініціювати неформальні переговори з Лукашенком. Наприклад, за участю другого президента України Леоніда Кучми, якого Лукашенко добре знає і нормально сприймає. Це було б краще, ніж обмінюватися гнівними випадами на адресу один одного і демонструвати войовничий настрій, — вважає Євген Магда. — У нинішній ситуації Україна повинна зробити максимум, щоб зберегти залишки наших добросусідських відносин, а також (як це не дивно звучить) допомогти зберегти самій Білорусі залишки суверенітету. Оскільки перетворення ще тисячі км державного кордону у ворожу територію матиме для України дуже серйозні наслідки".

Як потрібно не поважати власну армію, щоб шість літаків сприймати як колосальну загрозу?

Експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич зізнався, що давно так не сміявся, як після прочитання поста депутата Єгора Чернева про можливе вторгнення в Україну білоруських військ.

"Будь-яка дія, напад має переслідувати якісь цілі, — пояснює експерт. — Чисельність білоруської армії, за документами, разом з цивільним персоналом — 65 тис. Реально — близько 40 тис. Зважаючи на логіку депутата, Росія не хоче підставлятися, а використовувати всі сили білоруської армії, кинувши їх на територію України. Але які стратегічні і тактичні цілі можна реалізувати? — запитує Ігор Тишкевич. — Теоретично можна зайняти "стратегічні об'єкти" у вигляді ділянок, де копають бурштин. Але наскільки волинський, житомирський, рівненський бурштин потрібні такою ціною Путіну і Лукашенку?"

Депутат аргументує свої висновки тим, що Білорусь збирається купувати російські ЗРК С-400, літаки і так далі.

"Але варто було б подивитися з точки зору ресурсів на виробництво С-400. Наскільки завантажений російський "Алмаз-Антей" і чи може він виконати таке замовлення, — зазначає Ігор Тишкевич. — Літаки. Так, Білорусь закуповує навчально-бойові яки у Росії. Уклала контракт на поставку 12 Су-30 СМ (поставлено поки шість). Для депутата це, можливо, здається великою загрозою. Але як треба не поважати власну армію, щоб шість літаків сприймати як колосальну загрозу? З точки зору політичної ескалації — так, такі звинувачення взаємні будуть звучати і далі. Як то кажуть, чим далі в ліс, тим товщі партизани. На превеликий жаль, Україна і Білорусь знаходяться зараз, скажімо так, в дипломатичній перепалці. І найближчі кілька місяців навряд чи буде якась розрядка".

Коментуючи логіку появи такого поста з боку нардепа- "слуги", експерт не виключив, що той міг бути написаний, тому що у людини поганий настрій.

"Можливо, виникло бажання похайпити на темі війни. Вона завжди добре заходить українському суспільству. Але з практичної точки зору важко бачити логіку в такого роду заявах про "широкомасштабний наступ" з боку Білорусі ", — резюмує Ігор Тишкевич.

Раніше "Коментарі" писали, що ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан розповів про найактуальніші виклики і ризики, які стоять перед Україною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини