Головна Новини Світ Франція Резонансні рішення щодо російсько-українського конфлікту: чого чекати від засідання Радфеду та Держдуми РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Резонансні рішення щодо російсько-українського конфлікту: чого чекати від засідання Радфеду та Держдуми РФ

На тлі накопичення військ РФ біля українських кордонів, дипломатичного протистояння Росії та Заходу, загострення ситуації на Донбасі засідання Ради Федерації викликає, як мінімум, занепокоєння

21 лютого 2022, 10:27
Поділіться публікацією:

На 22 лютого у Москві призначено позачергове засідання Ради Федерації (сенатори). Цього ж дня планується засідання Держдуми РФ.

Резонансні рішення щодо російсько-українського конфлікту: чого чекати від засідання Радфеду та Держдуми РФ

Держдума РФ - фото з відкритих джерел

Чи можуть ухвалити якісь резонансні рішення у рамках російсько-українського конфлікту, а також протистояння між РФ і колективним Заходом? Щоб розібратися у цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Завтрашній день можна розглядати як важливий маркер на шляху конфлікту. Після цього ситуація може радикально змінитися

Політолог Андрій Окара нагадує, що наступне засідання Радфеду планувалося на початок березня. А тут раптом – позачергове. І хоч офіційно на порядку денному стоїть питання підвищення пенсій військовим перед 23 лютого, Днем радянської армії, все може обернутися зовсім іншими рішеннями. Особливо якщо враховувати напругу на Донбасі та й взагалі між Росією та Україною.

"А якщо згадати, що Радфед (верхня палата російського парламенту, що складається з сенаторів) може затверджувати укази президента про введення воєнного стану, надзвичайного стану, а також питання щодо можливості використання Збройних Сил за межами території Російської Федерації – може статися всяке", – зазначає політолог.

Зазначимо, що саме Радфед був залучений до прийняття рішень під час війни з Грузією у серпні 2008-го та анексії Криму у 2014-му.

"Можуть розглянути різні запитання. Наприклад, використання збройних сил РФ поза Росії, якісь маніпуляція зі статусом про "ДНР" і "ЛНР". Причому сенаторів жорстко попередили, щоби були на засіданні, – наголошує Андрій Окара. – Нагадаю, що Держдума раніше ухвалила не законопроект, а звернення до Путіна з проханням розглянути можливість визнання республік. А тут можуть ухвалити якийсь конкретний документ про їхнє визнання. Втім, можуть і просто залякувати, вкотре підвищувати ставку, посилювати тривожні очікування, зокрема в Україні. Просто нагнітати. Поки триває складна гра, можливі різні комбінації".

Не виключає політолог і те, що таких позачергових засідань може відбутися низка. Аж до підсумків переговорів між президентами США та РФ, підготовка до нового раунду яких розпочнеться цього тижня.

"Я розглядав би завтрашній день як важливий маркер на шляху конфлікту. Після цього ситуація може змінитися радикально. Можливі навіть сюжети, пов'язані з маніпуляціями навколо СРСР. Наприклад, Радфед і Держдума спробують визнати недійсними якісь акти про припинення існування Радянського Союзу від 1991 року. Мовляв, СРСР було ліквідовано незаконно тощо. І зараз намагатимуться воскресити його. Виключати таких сюрпризів не можна", – впевнений Андрій Окара.

Радфед і Держдума не підуть зараз на ухвалення якогось радикального рішення. Але щось прийняти можуть – такий собі больовий прийом

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова розмірковує так:

"Інтенсивність переговорних процесів, у тому числі на минулих на вихідних, демонструє, що прогнозувати навіть на добу вперед – це дуже розкішно. Все відбувається тут і зараз. Попереду – чергова зустріч Байдена та Путіна. До неї йтиме активна підготовка за сприяння Макрона. І щоб вона відбулася, США поставили умову – не вторгнення РФ до України. Саме тому Радфед і Держдума не підуть зараз на ухвалення якогось радикального рішення. Але щось прийняти можуть – такий собі больовий прийом. Використовувати який Росія може, щоб посилити свої позиції на переговорах. Але не для кардинальної зміни ситуації. Отже, рішення про введення "російських миротворців" на Донбас навряд чи варто очікувати".

Олександра Решмеділова нагадує, що за заявами того ж таки прем'єра Великобританії Бориса Джонсона, ще є шанс на політичне врегулювання.

"Якщо брати офіційні заяви, є дві позиції, – продовжує аналітик. – Перша – все пропало, шефе! Все йде до ескалації. Нам дати малюють, згідно з якими вторгнення можливе чи не кожен день. Друга – політико-дипломатичний шлях все ж таки можливий. І в цьому, як на мене, зацікавлені всі. Включно з російським істеблішментом, виборцями. Вони не хочуть виглядати винятково розлюченим кровожерливим ведмедем. Їм важливо наростити інформаційно свою значущість та міць, але в останній момент піти на мирний, дипломатичний сценарій. Адже якщо у Байдена та Путіна вдасться домовлятися, вийде, вони не допустили світової катастрофи. І, судячи з інформаційних вкидань, саме до цього сценарію ми маємо рухатися. Інакше все безглуздо. Накачування, накачування — і заради чого? Думаю, заради того, щоби домовитися".

За словами Олександри Решмеділової, якщо Блінкен із Лавровим на переговорах, намічених на 24 лютого, підготують зустріч президентів США та РФ – ми живемо у перспективі очікування її підсумків. З наростаючим інформаційним малюнком – як усе може бути погано, якщо домовитися не вдасться.

"Тому не виключаю, що Росія до цього спробує додати собі "козиря", які можна використовувати як больові прийоми. Подібним стало звернення Держдуми до Путіна з проханням визнати т.зв. "ДНР" і "ЛНР" незалежними утвореннями. Щось у цьому ракурсі можуть прийняти й 22 лютого. Але всі ці рішення лежатимуть у режимі очікування. Умовний аргумент, який росіяни пускатимуть у хід на випадок, "а якщо…". У сенсі – "а якщо ви не захочете домовлятися з нами, то…". Тож ці рішення не будуть відразу запущені. Все чекатиме на підпис Путіна. Який може і не з'явитися, якщо США та РФ знайдуть точку дотику", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує вона, слід розуміти, що у США, Канаді – сильні внутрішні проблеми. Страйки далекобійників, розкол громадської думки щодо низки важливих тем тощо. Тобто всередині держави у Байдена все хитко. А так вся стрічка новин ряснітиме російсько-українським конфліктом, щоб не пішло все у концентрацію внутрішніх проблем.

"Отже, наростання градуса навколо України продовжуватиметься, – упевнена Олександра Решмеділова. – Найближчими днями, а може й тижнями. Інформаційне нагнітання створюватимуть і Росія, і Україна, і Захід. Може підключитись і Китай, де завершилася Олімпіада, що розв'язує руки для більш інтенсивної геополітичної діяльності. Так що засідання Радфеду та Держдуми – це лише камінчик у великому калейдоскопі, додатковий штришок у загальній картині. А який буде візерунок – ми побачимо у найближчому майбутньому".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв – Байден виступив із черговим зверненням: чи справді вторгнення РФ в Україну неминуче.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини