Головна Новини Світ Франція У Франції помер вірусолог, який відкрив ВІЛ
commentss НОВИНИ Всі новини

У Франції помер вірусолог, який відкрив ВІЛ

Монтаньє пішов із життя ще 8 лютого

12 лютого 2022, 06:35
Поділіться публікацією:

Французький вірусолог, лауреат Нобелівської премії у галузі медицини Люк Монтаньє, який відкрив вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), помер у віці 89 років. Про це повідомляє французьке видання Libération. Монтаньє пішов із життя ще 8 лютого, у лікарні у комуні Неї-сюр-Сен поблизу Парижа. Проте інформацію про це мерія комуни офіційно підтвердила лише зараз.

У Франції помер вірусолог, який відкрив ВІЛ

ВІЛ - фото з відкритих джерел

Вчений набув всесвітньої популярності після того, як у 1983 році відкрив ретровірус ВІЛ. Люк Монтаньє народився у серпні 1932 року. Він закінчив Паризький університет. У 1982 році в рамках наукової групи в Інституті Пастера виявив збудника СНІДу, який лише почав своє поширення. Все своє життя вчений присвятив вірусології та вивченню методів боротьби з ВІЛ. 2008 року отримав Нобелівську премію з медицини за роботу над ВІЛ.

Ще на початку поширення пандемії COVID-19 він припустив, що причиною став витік з лабораторії, в якій тривали експерименти з лікування СНІДу.

Нагадаємо, ВООЗ класифікувала новий варіант SARS та запропонувала деякі рекомендації урядам. Про це повідомляється у відповідній офіційній заяві організації. Експертна консультативна група 26 листопада 2021 року проаналізувала ситуацію з появою нової мутації. Варіант викликає у них занепокоєння, оскільки він значно заразніший за інших. ПЛР-діагностика дає змогу виявити новий штам, заявляє ВООЗ. Декілька лабораторій повідомили, що деякі тест-системи виявляють не три, а два цільові гени.

Це можна використовувати для того, щоб встановлювати, що виявлено саме новий штам і надалі його секвеструвати та досліджувати. Штам SARS-CoV-2 B.1.1.529, виявлений в Африці 24 листопада 2021 року, отримав назву Omicron за 15-ою літерою грецького алфавіту. Спочатку штам зафіксували в ПАР, де останнім часом спостерігали три потужні хвилі захворюваності.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини