Головна Новини Світ G7 Саміт «Великої сімки»: чи варто чекати сенсацій – які рішення можуть бути щодо України
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт «Великої сімки»: чи варто чекати сенсацій – які рішення можуть бути щодо України

Провідні країни світу скоординують Захід, як далі протистояти новим викликам та підтримати Україну

27 червня 2022, 11:25
Поділіться публікацією:

У Німеччині проходить саміт лідерів "Групи семи" (G7, "Велика сімка", до якої входять США, Канада, Німеччина, Франція, Великобританія, Італія та Японія). Канцлер ФРН Олаф Шольц вже заявив, що лідери країн G7 стурбовані економічною кризою, що насувається, на тлі інфляції і зниження темпів розвитку економіки. У свою чергу, керівник Офісу президента України Андрій Єрмак закликає G7 посилити санкції проти РФ та військову підтримку нашої країни. Чи ми почуємо щось, крім декларативних заяв? Чи можна очікувати від цього саміту проривних рішень у безпековому та економічному плані?

Саміт «Великої сімки»: чи варто чекати сенсацій – які рішення можуть бути щодо України

Саміт G7. Фото: із відкритих джерел

Україна за підсумками саміту G7 продовжить отримувати військову та фінансову підтримку

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник закликає зрозуміти, що "Велика сімка" – це неформальний клуб, неформальна міжнародна організація. Відповідно, рішення саміту G7 завжди – неформальне.

"Водночас, – наголошує експерт, – ці рішення мають завжди реальні наслідки. Оскільки до клубу входять найбагатші країни світу. Під час таких зустрічей вони координують свою політику, яку згодом реалізовують уряди цих країн, міжнародні організації, інші суб'єкти міжнародної політики. І схоже, що на зустрічах, що зараз відбуваються в Німеччині, представники "Великої сімки" домовилися про продовження фінансової підтримки України. А наша країна вимагає з урахуванням військових витрат від 5 до 8-9 млрд доларів щомісяця. Тобто до кінця цього року нам потрібні від 30 до 50 млрд доларів. І їх, зважаючи на все, ми отримаємо. Можливо, це будуть чергові гранти, кредити, у тому числі через МВФ, уряди, міжнародні банки тощо".

Також ймовірно, що топ-країни координують свою безпекову політику, вважає Руслан Бортник. І наслідками цього саміту стане виділення якогось додаткового озброєння Україні.

"Загалом же говорити про гарантії безпеки нашій країні поки що складно. Вони (і про це вже заявляла, наприклад, Великобританія) можуть бути представлені Україні лише після закінчення війни. Або якщо виникне домовленість між Росією та Заходом (що поки не проглядається), — пояснює директор УІП. – Резюмуючи: Україна за підсумками саміту G7 продовжуватиме отримувати військову та фінансову підтримку, щоб мати можливість протистояти російському вторгненню".

Сенсацій від цього саміту чекати не варто

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко наголошує, що "Велика сімка" – це не НАТО і не ЄС, а збори лідерів семи провідних країн Заходу, а також керівників Євросоюзу та НАТО.

"Ці збори не приймають зобов'язуючих рішень, їх завдання інше – скоординувати позицію Заходу щодо ключових проблем міжнародного порядку денного. І приймають вони підсумковий документ, який відображає загальну скоординовану позицію Західного світу. Його можна сприймати як "декларацію", але інших рішень саміти "Великої сімки" не ухвалюють. Важливо інше – їхні рекомендації потім враховуються та реалізуються в НАТО, ЄС, рішеннях керівництва окремих західних країн", – пояснює політолог.

За його словами, проривних рішень від цього саміту очікувати не варто (зараз це просто неможливо через різні причини), а ось важливі та необхідні для нас рішення будуть.

"Чому неможливі нині "проривні" рішення? А що вважати проривом? Запровадити якісь санкції, які вмить припинять війну? Таких санкцій немає у природі. До того ж країни Заходу і так запровадили проти Росії наймасштабніші санкції в історії. І вони поступово послаблюють економічний та військовий потенціал країни-агресора. У цьому їхнє головне значення. Планка санкцій проти Росії піднята вже приблизно до 90% від максимуму. Але санкційний режим поступово посилюватимуть, з упором на вторинні санкції проти компаній, які порушують санкції проти росії. Це зараз навіть важливіше, ніж якісь нові обмеження. Оголошувати війну Росії? Але це загрожує ядерною війною та колективним самогубством. Проривом могло б бути надання Україні наступальної зброї – танків, авіації та ін. Але на Заході вважають, що це призведе не до закінчення війни, а до її ескалації. Таку допомогу вони нам у перспективі надаватимуть, але залежно від ситуації і дозовано", – вважає Володимир Фесенко.

Він вважає, що головним для нас рішенням саміту буде – про довгострокову підтримку України, у тому числі й у післявоєнному відновленні.

"Війна Росії проти України затягується, тому саміт G7 визначатиметься зі стратегією довгострокової протидії Росії та допомоги Україні. Також будуть рішення і щодо посилення санкцій проти росії, зокрема, до списку санкцій включать російське золото. Врахують та рекомендації комісії Єрмака-Макфоллла. Тому сенсацій від цього саміту чекати не варто, але необхідні рішення з урахуванням затягування війни росії проти України приймуть", – констатує Володимир Фесенко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – на Херсонщині українська авіація вдарила по скупченню живої сили та техніки ворога (ВІДЕО).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини