Головна Новини Світ Німеччина Берлін не готовий передати Україні танки: у чому проблема – що відбувається з Німеччиною як з лідером ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Берлін не готовий передати Україні танки: у чому проблема – що відбувається з Німеччиною як з лідером ЄС

Щодо надання ЗСУ танків західного виробництва є консолідована позиція США, Великобританії, Франції та Німеччини, що вони поки що поставлятися не будуть

27 вересня 2022, 11:15
Поділіться публікацією:

Канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю The New York Times зізнався, що уряд його країни свідомо не надає Україні танків – нібито щоб не спровокувати війну між НАТО і РФ. Водночас, запевняє Шольц, ФРН підтримує Україну у боротьбі проти російської агресії. Як розцінюєте такі заяви? Чи можна говорити, що Німеччина втрачає лідерство у ЄС? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Берлін не готовий передати Україні танки: у чому проблема – що відбувається з Німеччиною як з лідером ЄС

Олаф Шольц. Фото: з відкритих джерел

Шольц в інтерв'ю The New York Times просто підтвердив незмінність позиції щодо передачі Україні танків

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля розмірковує так:

"З'явилася чергова публікація спекулятивного характеру, що Німеччина відмовляється передавати Україні танки – і це ледь не зрада. Виглядає це як спроба навісити якесь кліше обвинувального спрямування на ФРН".

Насправді, пояснює експерт, усі ці ігри з критикою уряду Шольца мають політичне підґрунтя. Насамперед – внутрішньополітичне.

"Опозиція зараз дуже критикує німецьку владу. І зрозуміло, що те саме роблять деякі країни, які мають натягнуті відносини з ФРН, яка є лідером ЄС і займає жорстку позицію щодо невідповідностей окремих моментів Конституції тих же Польщі та Угорщини стандартам Євросоюзу. Звідси – певні зовнішньополітичні атаки, у тому числі через американські ЗМІ. З іншого боку – внутрішньополітична боротьба", – зазначає Володимир Воля.

Все це, продовжує він, призводить до появи подібних публікацій у стилі "поганий німецький уряд не дає Україні танків". При цьому, акцентує політолог, щодо надання ЗСУ танків західного виробництва є консолідована позиція США, Великобританії, Франції та Німеччини, що вони поки не поставлятимуться. Щоб, по-перше, не спровокувати великої ескалації конфлікту. А по-друге, для обслуговування такого виду техніки в Україні немає матеріально-технічної бази.

"Передусім західні країни передають нам радянську техніку, сумісну з російською. Таким чином, технічно уніфікуються країни НАТО, переходячи виключно на сучасні види озброєння. Та й нам такого виду техніку обслуговувати простіше, зокрема на території суміжних держав – Польщі, Румунії, Болгарії. Отже, не передача ЗСУ сучасних танків – позиція не окремо Німеччини, а загалом НАТО. Подобається нам це чи ні. І не треба тут шукати когось виключно німецької зради", – запевняє Володимир Воля.

Тож, наголошує він, Шольц в інтерв'ю The New York Times просто підтвердив незмінність позиції щодо передачі Україні танків. Можливо, вона зміниться – і країни НАТО ухвалять консолідоване рішення щодо надання ЗСУ танків західного зразка. Але поки що цього немає.

"Щодо лідерства Німеччини в ЄС, то воно вимірюється внеском її економіки до бюджету цієї освіти, – каже Володимир Воля. – Саме ФРН є головним спонсором, донором Євросоюзу. І в найближчому майбутньому це лідерство збережеться, тому що у Німеччини, незважаючи на проблеми останніх років, — найсильніша економіка в ЄС. Зараз із нею намагається конкурувати Польща. Але до німецького рівня їй ще далеко. Можна скільки завгодно спекулювати, що Німеччина нібито втрачає лідерську позицію в ЄС, насправді це не так".

Не виключено, що проблема у технічному стані танків "Леопард"

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов вважає, що заяви Шольца щодо ненадання Україні танків демонструє насамперед проблему самої Німеччини.

"За різними джерелами, політика роззброєння, яку проводила попередній канцлер Меркель, призвела до того, що сам Бундесвер фактично недоозброєний. Про це свідчить та сама історія зі спробою Португалії передати Україні німецькі танки "Леопард". Наміри не було реалізовано через технічний стан "Леопардів". Не виключено, що і в Німеччині справних танків даної моделі не так багато. Про це говорить той факт, що дуже важко йдуть переговори не лише про передачу цих танків Німеччиною – Україні, а й про заміну на "Леопарди" танків радянського виробництва в тій же Словаччині. Все це вказує насамперед на проблеми технічного характеру, які є в Німеччині. Ну, а сам Шольц повинен якось наділяти подібні неприємні моменти в якусь правдоподібну форму", – пояснює експерт.

При цьому він закликає не забувати, що Німеччина поставляє нам потужні артсистеми, зенітні установки, реактивні системи залпового вогню (РСЗВ).

"І на цьому фоні смішно виглядає заява канцлера, що передача танків призведе до конфлікту НАТО з РФ, – упевнений Олександр Леонов. – А передача систем РСЗВ, виходить, не призведе…".

Проблема Шольца, на думку експерта, ще й у тому, що досить тривалий час у Бундестазі була широка коаліція. І Шольц не може критикувати попередників (мовляв, вони не думали про оборону, роззброювалися), адже вийде, що він критикуватиме і свою партію.

"І все ж таки мені тут бачиться, перш за все, технічна проблема. Тим більше, що у німецькому суспільстві є консенсус щодо необхідності допомагати Україні. І що в економічних проблемах Німеччини, пов'язаних з енергетикою, винна передусім Росія, її агресія проти України та дії проти країн ЄС. І громадська думка, гадаю, підштовхує керівництво Німеччини до допомоги Україні", – наголошує Олександр Леонов.

Щодо лідерства Німеччини, продовжує експерт, то вона його займає через те, що є провідною економікою в ЄС. Оскільки її головний конкурент на лідерство – Великобританія – вийшла із Євросоюзу, скласти конкуренцію ФРН може лише Франція. І тут є свої нюанси.

"Так що лідерству ФРН у ЄС на даний момент нічого не загрожує, – вважає Олександр Леонов. – Але її політична позиція, яка викликає певні питання, може спричинити появу своєрідного східного блоку у складі ЄС. Якщо ці країни координуватимуть свої дії, вони можуть навіть формалізувати свій союз у Євросоюзі. І тоді це буде колективний лідер, до якого доведеться прислухатися і Німеччині. Думаю, що вступ України до ЄС (рано чи пізно) таки призведе до появи такої структури. Оскільки Україна сама по собі – країна з великим потенціалом, а після перемоги у війні з Росією, точно зможе об'єднати навколо себе низку держав східної Європи".

Читайте також на порталі "Коментарі", що може прискорити процес падіння путінського режиму – як на це вплине мобілізація.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

777

27 вересня 2022, 16:03

СEКС Знaкoмствa в твoем горoде: бeсплатно, анoнимно, по обoюднoмy сoгласию, пpoсто попpобуй ----- https://7l.ink/goo

777

27 вересня 2022, 16:00

СEКС Знaкoмствa в твoем горoде: бeсплатно, анoнимно, по обoюднoмy сoгласию, пpoсто попpобуй ----- https://7l.ink/goo

Ігор

27 вересня 2022, 11:39

Потроху розум починає діяти. Вже не просто залізо для знищення православними колишніми співгромадянами одне одного. Вже вбивали своїх громадян з Донбасу, Криму. Зараз РФ мобілізує м'ясо з Херсона, Запоріжжя. Раніше комуняки стріляли в своїх, коли німці гнали їх попереду. Зараз божевільний з м'ясниками, ради збереження влади накаже розстрілювати своїх залізом Байдена. Створили країну для знищення один одного! Загинути всім понад усе!


Новини